Roztroušenou sklerózou trpí v Česku 18 tisíc lidí, na léčbu se přitom čeká měsíce

27.06.2012 9:06

Mnozí z nemocných nemohou využít okamžité terapie a mít tak šanci oddálit invaliditu, proto se preventivně a pak při léčbě doporučuje konzumace konopného semínka.

Roztroušenou sklerózou trpí v Česku 18 tisíc lidí, na léčbu se přitom čeká měsíce
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Pacienti s roztroušenou sklerózou příliš pochopení v nemocnicích v Česku nemají. Včerejší Den roztroušené sklerózy připomněl, že jich v Česku žije kolem 18 tisíc. Jen třetině z nich je umožněna včasná léčba. Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví léčbu urychlí. Diagnostikovaní pacienti musí podle ní léčbu dostat do čtyř týdnů. Platit ale bude až od příštího roku a jen pro nové pacienty. Lepší budoucnost pro nemocné by mohla znamenat legalizace konopí pro léčebné účely, kterou před pár dny poslali poslanci do druhého čtení. Již dnes však mohou pomocí konzumace konopných semínek podpořit dlouhodobou paměť a pozitivně tak působit při léčbě sklerózy. Nyní je k dostání v prodejnách se zdravou výživou i konopné semínko Carun doporučované při léčbě.

Každý den bez vhodné terapie pro pacienty s roztroušenou sklerózou znamená o krok blíž k trvalé invaliditě. Pokud nemocný dostane do několika měsíců biologickou léčbu, je více než poloviční šance, že bude dál fungovat a bude moci pracovat na plný úvazek. Čtyři pětiny neléčených však čeká invalidní vozík. Vyhláška ministerstva zdravotnictví by to mohla příští rok změnit. Stojí v ní, že nově diagnostikovaní pacienti musí léčbu dostat do čtyř týdnů.

Pokud by legalizace konopí pro léčebné účely, kterou poslanci poslali před pár dny do druhé čtení, prošla, znamenalo by to šanci pro desítky pacientů s diagnostikovanou roztroušenou sklerózou. Konopí dokáže ulevit od křečí a dalších nemocí, nemoc zastavit a v některých případech i úplně zastavit. Již dnes se je doporučováno při léčbě požívat konopné semínko.

Pacienti mohou nově jako doplněk stravy využívat konopné semínko Carun, které se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, proteinů, prospěšných rostlinných sterolů a dalších důležitých látek pro lidský organizmus. Navíc se vyznačuje ideálním poměrem (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu. Doporučuje se užívat nejen při prevenci, ale konzumovat by ho měli i lidé při vyšší fyzické zátěži. „Podílí se na správné funkci metabolismu, neboť esenciální kyseliny v něm obsažené jsou součástí buněčných membrán a má kompletně pro nemoc pozitivní účinky, a proto se doporučuje jak při prevenci tak při samotné léčbě,“ potvrzuje Jiří Stabla, zástupce výrobce Carun, s tím, že pouhá hrstka konopných semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku živin.

Jak konopí působí proti skleróze?

Tetrahydrocannabinol (zkráceně THC, též delta-9-tetrahydrocannabinol), stejně jako desítky dalších látek v konopí napodobují aktivitu lidem přirozeného endokanabinoidu anandamidu, jehož funkcí je v těle regulovat odpočinek a zotavení na úrovni buněk. Ovlivňuje tak imunitní systém. Tělo má tendenci „preferovat“ cannabinoidy, které si nemusí samo vytvářet. Navíc má konopí antivirové účinky.

Endokanabinoidní systém udržuje rovnováhu ve všech životně důležitých systémech v našem organismu: příjem potravy, trávení a vyměšování, rozmnožování, regulace a ochrana nervového systému, skeleto-muskulární, endokrinní a kardiovaskulární funkce, spalování tuků a cukrů, imunita.

Konopné semínko Carun

Konopné semínko Carun loupané je vyrobeno z vybraných odrůd, které neobsahují psychoaktivní látku THC. Carun semínko je loupáno velice šetrně, aby se uchovaly veškeré hodnotné živiny. Je možné ho přidávat prakticky do všech jídel při vaření i pečení a je také chutnou přísadou do studených pokrmů, protože se vyznačuje příjemnou oříškovou chutí. Při tepelném zpracování se však snižují výživové hodnoty semínka. Neobsahuje lepek ani ořechy.

Konopné semínko se dále doporučuje jako podpůrný prostředek při nemocech:

• Rakovina,
• roztroušená skleróza,
• po chemoterapii a v jejím průběhu,
• prevence a projevy a mentálních poruch,
• Alzheimerova choroba.

Konopné semínko Carun je doporučované:

• Lupénka, ekzémy,
• akné, kožní vyrážky a alergie,
• oslabený imunitní systém,
• srdeční onemocnění, arytmie srdce,
• deprese a migrény,
• astma,
• artritida, vředy, křečové žíly,
• velmi suchá, podrážděná pokožka,
• bolesti kloubů, svalů,
• špatný metabolismus, zácpa,
• problémy se spánkem,
• anorexie, bulimie,
• únava, vyčerpanost,
• posiluje vlasy, nehty a kůži.

Skutečný příběh roztroušené sklerózy:

Jan Čada, 26 let, Zlín

Jsem mladý člověk, který trpí bezmála 5 let tím, že mu diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Vyzkoušel jsem za tu dobu mnoho léků a přípravků, ale stav se stále zhoršoval, až mi jeden známý doporučil konopí. Předtím jsem ho párkrát zkusil, ale o jeho léčivých účincích jsem věděl jen málo. Od té doby mohu normálně každodenně fungovat a pracovat.

V roce 2007 mi byla v počátečním stavu klasifikována sekundární progresivní roztroušená skleróza. Symptomické ataky imunitního systému přicházely jako obrovské útoky na tělo, kdy jsem ztrácel kontrolu nad jeho částmi. Nohy ztrácely sílu. Jindy záchvat vyvolal téměř slepotu či vidění na jedno oko. Postoupil jsem steroidovou léčbu, dostával jsem cytostatika. Léčba byla nákladná a vysilující. Bolest byla nesnesitelná. Měl jsem únavový syndrom, nepřekonatelnou slabost. Při některých banálních činnostech jsem byl tak unavený, že jsem se musel jít prospat. Marihuanu jsem zkoušel jako mladiství a později i v dospělosti. Příbuzný mi dal rostlinu ze zahrádky a zmínil se, že pomáhá s mojí nemocí. Doporučil mi i navštívit stránky www.konopnyshop.cz a zkusit některé z prostředků, jako konopné semínko Carun, které je krátce na trhu a pomáhá vnitřně s potlačením symptomů. Z chronické progresivní sklerózy se po čase změnil můj stav na roztroušenou sklerózu se střídavými relapsy a stav se zlepšil. I podle mého neurologa právě zásluhou konopí. Dnes jsem již plně funkční, bohužel stále trochu pokulhávám.

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (RS) je jako autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému (CNS) způsobené nervovými tkáněmi mozku a míchy, při kterém imunitní systém napadá vlastní organizmus. V případě RS jsou cílem útoku myelinové pochvy nervových vláken zajišťující přenos signálů mezi nervovými buňkami. Imunitní systém považuje myelin za organismu cizí, tudíž škodlivý, a ničí jej. Jakmile je myelinová pochva zničena chorobným procesem, je zpomalen nebo zcela přerušen přenos nervových vzruchů v CNS (tzv. kondukční blok).

Na spuštění RS se podílí mnoho různých faktorů, např. genetické dispozice, životní prostředí, a další, často neznámí činitelé. Ženy postihuje RS dvakrát častěji než muže. Jedním z důležitých detailů ohledně nemoci je její charakter; roztroušená skleróza je syndrom, který má tendenci dělit se na několik sub diagnóz.

V medicíně a psychologii syndrom znamená soubor několika klinicky zjistitelných jevů, příznaků, symptomů, úkazů nebo charakteristik, které se často objevují společně. Ty jsou (u roztroušené sklerózy) obecně známy jako:

1.Roztroušená skleróza se střídavými relapsy (zhoršení příznaků) a stavy zlepšení – nejčastější forma sklerózy, jejími příznaky nemoc obvykle začíná. Pouze toto stádium nemoci je dobře ovlivnitelné léky.

2.Sekundární progresivní roztroušená skleróza  organismus vyčerpal své regenerační schopnosti a dochází k určitému trvalému postižení.  Stádium nemoci je již hůře ovlivnitelné léky, proto ještě více záleží na postoji pacienta k životosprávě.

3.Primární progresivní roztroušená skleróza  u pacientů, kteří onemocněli až mezi 40. a 50. rokem života, dochází k pozvolnému narůstání postižení. Toto stádium sklerózy je těžko ovlivnitelné léky, protože má spoustu zvláštností, s kterými si lékaři zatím nevědí rady.

4.Progresivní skleróza s relapsy – velmi vzácná forma, zatím nejhůře léčitelná, zanechává trvalé neurologické postižení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…