Rusko a Alžírsko podepsaly dohodu o civilním využití jaderné energie

04.09.2014 14:19

V alžírské metropoli Alžíru byla 3. září 2014 podepsána Dohoda o spolupráci v oblasti civilního využití jaderné energie mezi vládou Ruské federace a Alžírskou demokratickou lidovou republikou. Za ruskou stranu dokument podepsal generální ředitel Státní korporace pro jadernou energii Rosatom Sergej Kirijenko, za alžírskou ministr energetiky Alžírské demokratické lidové republiky Youcef Yousfi.

Rusko a Alžírsko podepsaly dohodu o civilním využití jaderné energie
Foto: red
Popisek: Rosatom

Dohoda určuje strategické zaměření spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti využití jádra pro mírové účely. Dokument předpokládá vývoj, výstavbu, provozování a servis jaderných elektráren a výzkumných reaktorů v Alžíru. Veškeré technologie, materiály a zařízení, které budou alžírské straně v rámci dohody předány, mohou být využity výhradně k mírovým účelům. Rusko a Alžír se kromě toho dohodly, že uskuteční společný geologický průzkum, zajištění a těžbu nalezišť uranu. Informovaly také o možnosti uplatnění jaderných technologií v oblasti zemědělství, biologie, výzkumech půdy, vodních zdrojů, v průmyslu a zdravotnictví, včetně výroby radioizotopů. Smluvní strany se dále dohodly o spolupráci v oblasti radiační bezpečnosti na území Alžírska.

Ruská strana se zavázala, že poskytne součinnost při vzdělávání expertů pro alžírský jaderný průmysl a bude se podílet na činnosti Alžírského institutu vzdělávání specialistů v oblasti jaderné techniky. Jak zdůraznil Sergej Kirijenko, už v tomto školním roce zahájí prvních deset alžírských expertů studium na pozici aspirantů ruské Národní výzkumné jaderné univerzity MIFI.

„Klíčovým projektem se může stát výstavba alžírské jaderné elektrárny podle ruského projektu s reaktory VVER,“ oznámil po podpisu smlouvy šéf Rosatomu Sergej Kirijenko. „Vítáme záměr alžírské vlády rozvíjet jadernou energetiku a jsme připraveni nabídnout referenční projekt generace 3+, který odpovídá nejpřísnějším kritériím bezpečnosti. Jde o jaderné elektrárny stejného typu, jaké Rosatom v současnosti buduje v Rusku i v dalších zemích.“

Kirijenko dále zdůraznil, že ruští jaderní experti vycházejí z dlouhodobých zkušeností při výstavbě jaderných elektráren v zemích s tropickým klimatem a vysokou mírou seismické aktivity. Ruské jaderné elektrárny jsou podle jeho slov schopny vydržet podzemní otřesy do intenzity devíti stupňů. Důkazem je úspěšně provozovaná jaderná elektrárna Busher v Íránu, kterou postavili experti Rosatomu.

Alžírský ministr energetiky Youcef Yousfi prohlásil: „Tato smlouva umožní rozvoj lidských zdrojů, technologií a vědy tak, že budeme schopni vybudovat první alžírskou jadernou elektrárnu v průběhu příštích 12 let.“

Obě strany pro realizaci Dohody založí společný koordinační výbor, který bude průběžně pracovat a také organizovat partnerská zasedání v Rusku a Alžírsku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…