Rusko a Čína rozšiřují spolupráci v jaderné energetice

10.11.2016 13:03

Premiéři Ruska a Číny, Dmitrij Medveděv a Li Kche-čchiang, podepsali během své pracovní schůzky 7. listopadu 2016 společné prohlášení o rozvoji vzájemné spolupráce v oblasti mírového využívání jaderné energie.

Rusko a Čína rozšiřují spolupráci v jaderné energetice
Foto: red
Popisek: Rosatom

Součástí dokumentu je prohlášení vlád o posílení spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti jádra na základě rovnováhy zájmů stran a zásad vzájemné výhodnosti, a jeho cílem je usnadnit realizaci velkých projektů Státní korporace Rosatom v Číně.

Oba předsedové vlád podporují společnou výstavbu dvou nových bloků ruské konstrukce v čínské jaderné elektrárně Tianwan a plánují iniciovat podpis mezivládní dohody a podpoří uzavírání s tím souvisejících smluv. Kromě toho se plánuje výstavba bloků v nových čínských lokalitách a bude se rozvíjet spolupráce v oblasti plovoucích jaderných elektráren a perspektivních reaktorů na bázi rychlých neutronů, které se řadí k technologiím IV. generace.

Rusko-čínská spolupráce v mírovém využívání atomové energie se opírá o dlouholetou zkušenost efektivní součinnosti. V roce 2007 byly uvedeny do provozu první dva bloky elektrárny Tianwan, která se podle hodnocení Mezinárodní agentury pro atomovou energii řadí k nejbezpečnějším elektrárnám světa. Nyní probíhají práce na druhé dvojici bloků, které by měly být předány do provozu v roce 2018.

V roce 2011 byl za účasti ruských odborníků spuštěn experimentální reaktor na rychlých neutronech chlazený sodíkem (CEFR). Ve stejném roce byla v předstihu oproti plánu uvedena do provozu čtvrtá část závodu na obohacování uranu pomocí centrifug, která byla postavena na základě rusko-čínské dohody z roku 1992. Na konci července 2014 podepsala ruská společnost Rusatom Overseas a čínská CNNC memorandum o výstavbě plovoucích jaderných elektráren, které Čína plánuje používat jako zdroje energie pro ostrovní oblasti a těžební plošiny v šelfových oblastech. Také pokračuje spolupráce v oblasti výroby radionuklidů pro lékařství a průmysl.

Výstavby elektrárny Tianwan se dodavatelsky účastní také české firmy. Například Vítkovice sem dodaly v roce 2003 vysokotlaké ohříváky, parogenerátory a jejich díly, armatury dodává Arako a MSA, dmychadla pro primární okruh dodal Lutos (výrobní realizace v ZPA Pečky), díly potrubních tras Modřanská potrubní.

Společnost ZPA Pečky, a.s. je tradičním a dlouholetým dodavatelem elektrických servomotorů na ovládání armatur na jaderné elektrárny pracující s reaktory typu VVER. Důkazem toho, že naše výrobky splňují vysoké nároky na ně v provozu kladené a veškeré legislativní požadavky, jsou dodávky i na nové projekty. Mezi tyto je možné zařadit významnou dodávku našich elektrických servomotorů na jadernou elektrárnu Tianwan 3,4, která byla realizována v několika etapách a každá z dodávek úspěšně prošla vstupní kontrolou na elektrárně. Projekty na teritoriu Číny pozorně sledujeme a chtěli bychom na výše zmíněné dodávky navázat. Pro jadernou elektrárnu Tianwan 3,4 vyrobila naše společnost ve spolupráci s nadnárodní společností také několik speciálních dmychadel, z nichž některá jsou již dodána,“ řekl Jan Bulíček, výkonný ředitel ZPA Pečky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…