Růst ekonomické aktivity byl ve druhém čtvrtletí nad prognózou ČNB

02.09.2017 19:17

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 2. čtvrtletí roku 2017

Růst ekonomické aktivity byl ve druhém čtvrtletí nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,7 %. V mezičtvrtletním vyjádření se přitom ekonomická aktivita zvýšila o 2,5 %. V porovnání s prognózou ČNB tak byl vykázaný ekonomický růst ve druhém čtvrtletí vyšší o 1,2 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním pohledu.

Odchylka meziročního růstu HDP od prognózy ČNB směrem nahoru byla dána vyšším příspěvkem všech výdajových složek s výjimkou spotřeby vlády. Růst spotřeby domácností zrychlil nad 4 %, tedy více, než očekávala prognóza. Robustní zvyšování spotřeby domácností přitom odráží zrychlující mzdovou dynamiky, rostoucí optimismus spotřebitelů a nadále nízké úrokové sazby. Spotřeba vlády naopak nečekaně zpomalila své růstové tempo. Růst hrubé tvorby kapitálu překonal očekávání ČNB, a to díky zřetelně rychlejšímu růstu fixních investic, zatímco příspěvek změny stavu zásob byl naopak více záporný. Věcné členění fixních investic přitom naznačuje výrazný růst soukromých investic i oživení vládních investic. Také kladný příspěvek čistého exportu byl oproti prognóze vyšší. Meziroční růst vývozu byl mírně vyšší než predikovaný, což potvrzuje příznivý vliv rostoucí zahraniční poptávky na domácí ekonomickou aktivitu. Zároveň růst dovozu byl oproti prognóze mírně nižší, což je v situaci rychlejšího růstu domácí poptávky překvapivé.

V souhrnu lze konstatovat, že ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo k dalšímu výraznému zrychlení růstu české ekonomiky, a to v podstatně větší míře, než ČNB prognózovala. Růst HDP by měl dle stávající prognózy ČNB v letošním roce dosáhnout 3,6 % a v následujících dvou letech setrvat mírně nad hranicí 3 %. Růst HDP bude podle prognózy nadále tažen zejména robustním vývojem spotřeby domácností. Investice by měly oživit jak ve vládním sektoru vlivem zvýšeného čerpání evropských fondů, tak v soukromé sféře, což dnes zveřejněná data potvrzují ve větším než očekávaném rozsahu. Česká ekonomika bude nadále těžit z pokračujícího růstu poptávky v zemích našich hlavních obchodních partnerů. Kladný příspěvek čistého vývozu k vývoji české ekonomiky se ale v příštím roce přesune do záporných hodnot, a to v důsledku posílení kurzu koruny a zrychlení růstu domácí poptávky.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…