Rýsuje se plán, jak zpřístupnit Brdy návštěvníkům

16.07.2015 7:32

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která v případě schválení CHKO Brdy vládou ČR převezme toto území do péče, bude podporovat ve spolupráci s vlastníky, dotčenými krajskými úřady, okolními obcemi, Klubem českých turistů a dalšími subjekty jeho promyšlené zpřístupnění.

Rýsuje se plán, jak zpřístupnit Brdy návštěvníkům
Foto: brdy.info
Popisek: Chráněná krajinná oblast Brdy

To bude zahrnovat :

· zajištění kyvadlové dopravy v prstenci obcí po obvodu dohodou mezi Plzeňským a Středočeským krajem, neboť návrat k nástupnímu místu je vzhledem k charakteru území obtížný ,

· vytvoření systému turistických cest, naučných stezek a cyklotras umožňujícího návštěvu zajímavých míst s navázáním na nástupní místa (záchytná parkoviště) v blízkosti okolních obcí,

· v okolních obcích po obvodu CHKO pak o spolupráci se vzniklými informačními středisky.

„Největším lákadlem Brd je bezpochyby 260 km2 pustiny bez sídel, na mnohá místa, která byla veřejnosti nepřístupná, se lidé podívají poprvé po devadesáti letech. Právě proto chceme návštěvníkům nabídnout propracovaný informační systém, aby mohli zdejší přírodu postupně poznávat,“ vysvětluje Bohumil Fišer z AOPK ČR, regionálního pracoviště střední Čechy.

AOPK ČR obdržela první návrh sítě turistických pěších cest od Klubu českých turistů. S tímto návrhem bude dále pracovat a ve spolupráci s újezdním úřadem a Vojenskými lesy a statky, s. p., připraví společný návrh, který do konce roku 2015 projedná s okolními obcemi.

„Počítáme s tím, že by v první půlce roku 2016 Klub českých turistů mohl vyznačit páteřní trasy, aby byly cesty připraveny na první turistickou sezónu nové CHKO Brdy. Dřívější termín je nereálný, protože zatím není vymezeno posádkové cvičiště, které zůstane v severní části nepřístupné. Není ani jasné, zda a v jakém rozsahu se zpřístupní turisticky atraktivní odlesněné dopadové plochy,“ doplňuje Bohumil Fišer.

Návštěvníkům zvýší komfort navázání turistických cest na nástupní místa. Ta by měla vzniknout vybudováním záchytných parkovišť, aby návštěvník nemusel urazit několik kilometrů, než se z nejbližší obce dostane na hranice CHKO.

V současné době je část vojenského újezdu zpřístupněna o svátcích a víkendech.Turisté mohou již nyní využívat cykloturistickou a turistickou mapu Brdy (Strašicko a Rožmitálsko), kterou vydala v září 2011 Geodézie On Line, spol. s r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…