SANEP: Autobazar AAA Auto dominuje českému trhu, pro české zákazníky je nejdůvěryhodnější, ukázal průzkum

25.09.2012 11:20

Za celkově nejdůvěryhodnější považuje většina respondentů autobazar AAA Auto, s mírným odstupem pak následuje pražský autobazar Auto ESA. V průzkumu odpovídalo téměř 13 tisíc respondentů se zkušeností s autobazary.

SANEP: Autobazar AAA Auto dominuje českému trhu, pro české zákazníky je nejdůvěryhodnější, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Autobazar AAA Auto, u něhož průzkum potvrdil téměř 100% znalost značky, pak dosáhl nejlepšího hodnocení v oblasti spokojenosti s nákupem vozidla, kvalitou obsluhy, vozů, spokojenosti s reklamacemi, nabídkou inančních služeb, pestrosti nabídky vozů a podávání užitečných in ormací o nabízených vozech.

V porovnání s největšími autobazary AAA Auto a Auto ESA je pak zajímavým výsledkem hodnocení autobazaru Štěpánek Auto, který podle většinového názoru nejférověji informuje klienty o cenách vozů.

Ukázal to e kluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na hodnocení a srovnání čtveřice autobazarů, které mají masivní reklamní podporu, největší nabídku vozů a dlouhodobou existenci. Této čtveřici pochopitelně dominuje největší domácí autobazar AAA Auto, který má největší počet poboček po celé ČR a jako jediný obchoduje se svými akciemi na burze. Vzhledem k mediálnímu zájmu zejména o autobazar AAA Auto a průzkumům ostatních agentur, které se v letošním roce zabývaly hodnocením vybraných autobazarů, nabízí společnost SANEP nezávislý průzkum, který mapuje názory a zkušenosti 12.983 respondentů, kteří mají osobní nebo zprostředkovanou zkušenost s uvedenými autobazary.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl ve spolupráci s renomovaným nezávislým motoristickým novinářem Milanem Jiroušem proveden ve dnech 5. -14. září 2012 na vybrané skupině 12.983 dotázaných, kteří představují respondentní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 a více let, kteří mají osobní nebo zprostředkovanou zkušenost s autobazary. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu (více než 220 tisíc registrovaných uživatelů) 48.982 dotázaných. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Výsledky šetření společnosti SANEP vycházejí v případě hodnocení jednotlivých autobazarů pouze z názorů respondentů, kteří mají bezprostřední nebo osobní zkušenost z daným autobazarem. Respondentní vzorek AAA Auto (N=12.537), Auto ESA (N=2.281), Štěpánek Auto (N=1.596), MamaCar (N=832). Srovnání jednotlivých autobazarů pak vychází z hodnocení 649 respondentů, kteří mají osobní či zprostředkovanou zkušenost se všemi sledovanými autobazary.

Komentář motoristického novináře Milana Jirouše:

Úroveň trhu s ojetými vozy je v porovnání s předchozími lety opravdu vysoká, přesto se najde řada oblastí, kde je stále co zlepšovat. Narážím tím především na obrovské množství vozů se stočeným počítadlem ujeté vzdálenosti, ale i řadu omlazených vozidel. To jsou známá fakta.

Důležitou úlohu v tomto směru hraje autobazar, tedy pokud se budeme bavit o automobilech prodávaných touto cestou. Dnes má každý obchodník s ojetými vozy určité možnosti, jak ověřit stav počítadla ujeté vzdálenosti a pak je už jen na něm, aby kupujícího o případném podezření na nesprávnost údaje upozornil. Nakonec autobazary tyto poznatky využívají i při jednání o výkupní ceně vozu. Nebudu teď spekulovat, kdo zákazníky na nesrovnalosti poctivě upozorní, a kdo ne. Nakonec tímto problémem se stáčením tachometrů se průzkum nezabýval, nepřinesl by žádná nová zjištění.

V průzkumu figurují čtyři velcí prodejci ojetin, které řada motoristů zná z reklamních spotů, někteří u nich i pořizovali vůz. AAA AUTO má jasnou výhodu v množství poboček po celé České republice, čímž je zajištěna nejen dobrá známost značky, ale znamená to i další prodejní výhody. Společnost AAA AUTO například může cílit nabídku na jednotlivé regiony podle preferencí tamních řidičů nebo převážet vozy z pobočky na pobočku, pokud si zájemce vyhlédl vůz vystavený jinde. Bohatost nabídky AAA AUTO tak nemá konkurenci.

Velký počet prodaných vozidel pak znamená i řadu poznatků, které autobazar archivuje, a jsou k dispozici, pokud se vůz v budoucnu na prodejní plochu opět vrátí. Stejným způsobem ale postupují i další velké bazary, jako je třeba Auto ESA.

Průzkum odhalil také nespokojenost motoristů s tím, jak některé bazary informují o cenách. Jedná se o nešvar českého trhu, kdy má dominantní místo na cenovce částka, jíž prodejce požaduje za vůz prodaný formou leasingu nebo úvěru. Cena v hotovosti je přitom vyšší a bývá uvedena drobným písmem. Jistě není třeba zdůrazňovat, že při využití některého z finančních produktů skutečná zaplacená částka přirozeně neroste.

Pokud se budeme bavit o reklamacích, zde vidím velký posun. V posledních letech se přístup řady obchodníků s ojetými automobily citelně zlepšil a snaží se nespokojeným motoristům vyjít vstříc. Zde je třeba upozornit na skutečnost, že se bavíme o obchodu s použitým zbožím, jímž ojetiny jsou. Ani u férově obchodovaných vozidel nelze zaručit, že budou pracovat zcela bez problému i za měsíc či za půl roku. Nikdo nemůže vědět, jak se předchozí majitel k autu choval, navíc je nutné počítat s jeho opotřebením a související údržbou. Pokud na ojetinu není smluvně poskytnuta záruka na výskyt závad, z hlediska zákona existuje právo reklamace pouze na vady, jež měl vůz již v okamžik prodeje (nevztahuje se na opotřebení). Je dobrou zprávou, že někteří prodejci řeší reklamace i nad rámec této povinnosti. Na druhou stranu stále existují i nepoctiví obchodníci, kteří se snaží svým povinnostem všemožně vyhnout. Takový přístup lze očekávat spíše u menších bazarů, kde nemají takové obavy z poškození jména, pokud by se problém dostal na veřejnost. Velký obchodník je mnohem více na očích, má ve vozech více peněz a proto zde lze předpokládat větší snahu o zachování dobré pověsti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…