SANEP: Vedoucí ANO se stále vzdaluje sociální demokracii. Posiluje ODS, Úsvit i SPD

14.12.2015 11:05

Na aktuálně vedoucí hnutí ANO (23,8%) ztrácí v prosinci druhá ČSSD (19,7%) 4,1 procentního bodu. V listopadu přitom tato ztráta činila 2,6 procentního bodu. Pokračuje tak trend posilování hnutí ANO a naopak ztráta ČSSD, který nadále může souviset s eskalací emocí kolem uprchlické krize, kdy získávají politické body politici, kteří kladou důraz na proti uprchlická opatřeních a hájení národních zájmů.

SANEP: Vedoucí ANO se stále vzdaluje sociální demokracii. Posiluje ODS, Úsvit i SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

V tomto kontextu lze tedy říci, že premiér Bohuslav Sobotka doplácí na svůj příliš nevýrazný postoj k této problematice, a to navíc v kombinaci s pro uprchlickou rétorikou ministra bez portfeje Jiřího Dientsbiera.

Viditelná radikalizace domácí populace ve vztahu k uprchlické krizi se tak nadále a stále výrazněji  projevuje ve volebních preferencích zejména u nerozhodných voličů, pro něž je postoj vůdčích osobností politických stran v ČR  k aktuálně největšímu celoevropskému problému nejpodstatnější při jejich rozhodování.

Konzistentní postoje dlouhodobě předkládá svým voličům KSČM, která své voliče, alespoň prozatím, nezklamala ani v případě postojů jejich hlavních představitelů ve vztahu k uprchlické krizi. Komunisté se tak i v prosinci těší přízni 13,9%  voličů. To je nicméně o tři desetiny bodu méně než v listopadu letošního roku.  

Zjevně na rozpacích jsou však voličích TOP 09, kteří se potýkají jak s odchodem dnes již bývalého předsedy Karla Schwarzenberga a jeho nástupcem Miroslavem Kalouskem, tak proti uprchlickou rétorikou představitelů této strany. Toto rozčarování se pak projevuje postupným poklesem volebních preferencí, které se aktuálně pohybují na úrovni 6,1 procentního bodu, což je o čtyři desetiny procentního bodu méně než ukázalo listopadové měření volebních preferencí společnosti SANEP.

ODS naopak s aktuálním ziskem 10% hlasů dosáhlo poprvé od sněmovních voleb desetiprocentní hranici. Zdá se tak, že dění v TOP 09, ale i postoje ODS ve vztahu k uprchlické krizi, může občanským demokratům pomoci nabrat druhý dech a získat část svých dřívějších voličů.

Poslední stranou, která by v prosinci zasedla do poslaneckých lavic, je KDU-ČSL s aktuálním ziskem 6,4% voličských hlasů.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.

Do volebních preferencí se aktuálně rovněž promítá i posilování podpory prezidenta Miloše Zemana, za čímž stojí opět postoje hlavy státu k uprchlické krizi a hájení národních zájmů, s nimiž se ztotožňuje většinová část domácí populace. Je tak dnes již nepochybně jasné, že tyto faktory jsou hnacím motorem voličských emocí a do budoucna mohou přinést na domácí politické scéně zásadní změny.

Ke čtyřprocentní hranici se s aktuálním ziskem 3,8% hlasů přiblížil Úsvit-NK. Nad  tříprocentní hranicí se pak s aktuálním ziskem 3,4% hlasů drží Piráti a se stejným ziskem i SPD Tomia Okamury. O jednu desetinu procentního bodu si oproti listopadu si polepšili Svobodní, kteří se s aktuálním ziskem 3,3% hlasů rovněž udržují nad tříprocentní hranicí. Zejména Úsvit–NK a SPD rovněž profitují z uprchlické krize a jejich volební zisky se mohou nadále zvyšovat. 

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z prosincového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 56,4% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 3. – 8. prosinec 2015 na vybrané skupině 3.012 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.815 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 56,4% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Grafy k průzkumu jsou k vidění ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…