SANEP: Většina Čechů vnímá kladně rozvíjení česko-čínských vztahů

22.03.2016 14:36

Z aktuálních aktivit čínských investorů v ČR je nejlépe vnímán plánovaný vznik přímé letecké linky Praha-Čína, který vnímá v souhrnu kladně 84,8% domácí populace.

SANEP: Většina Čechů vnímá kladně rozvíjení česko-čínských vztahů
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Velmi zajímavé je i zjištění, že v souhrnu 74% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, vnímá kladně i historicky první návštěvu čínského prezidenta ČR. Čínský prezident Si Ťin-pching, který v loňském říjnu navštívil Velkou Británii, navštíví 28. března ČR a poté odcestuje do USA.  

Historicky první návštěvu čínského vrcholného představitele v historii ČR přitom vnímá 38,9% dotázaných jako návštěvu představitele jednoho z ekonomicky nejsilnějších států, který má dobré obchodní vztahy jak s Ruskem, tak s Anglií a USA a nyní i s ČR. Jako významnou událost pro ČR a její ekonomiku vnímá tuto státnickou návštěvu 25,6% dotázaných. Naopak jako návštěvu představitele totalitního státu, s níž nesouhlasí, vnímá tuto událost pouze 12,1% dotázaných. 

Skutečnost, že většinová domácí populace vnímá aktivity čínských investorů v ČR velmi pozitivně, dokládá i kladné hodnocení v souhrnu 73,1% navázání strategického partnerství mezi ČR a Čínou a prohloubení vzájemné spolupráce.  

Stejně tak další plánované investice Číny do ČR hodnotí v souhrnu kladně 65,9% dotázaných. 

Nadpolovičně (56,5%) je v souhrnu domácí veřejností kladně hodnocen i vstup čínských bank na český finanční trh. 

V souhrnu 55,3% fanoušků a příznivců domácí fotbalové scény pak kladně hodnotí i nákup fotbalové Slávie čínskými investory. Jistým vzorem příznivcům fotbalu může být i tradiční anglický fotbalový klub Chelsea FC, jehož majitelem se v roce 2003 stal ruský miliardář Roman Abramovič, pod jehož vedením nastala nejúspěšnější doba v historii klubu. Vstup silného zahraničního investora do tradičního českého klubu tak může v očích řady fotbalových příznivců být vnímán jako pozitivní signál pro celé domácí fotbalové prostředí, které se dlouhodobě potýká jak s nedostatkem diváků na stadionech, tak i s tím souvisejícími finančními problémy.  

Kladné nadpoloviční hodnocení v souhrnu 69,4% dotázaných panuje i v názoru na návštěvy Čínské lidové republiky prezidentem Milošem Zemanem a dalších českých politiků. 

Skutečnost, že u domácí populace nepřevažuje vůči Čínské lidové republice animozita, ale naopak převládá kladný vztah, je patrný i v názoru na obchodní a partnerské vztahy ČR s Čínou, s níž bychom dle názoru v souhrnu 74,4% dotázaných měli vzájemnou spolupráci dále více upevňovat. 

Navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou je podle názoru 40,3% dotázaných velice správné řešení pro vyvedení ČR z hospodářské závislosti na EU.

Navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou je dle názoru 29,5% respondentů jednoznačně správný krok, který bude ve všech směrech pro ČR výhodný.

Naopak jako odsouzeníhodný krok, kterým ČR legitimizuje porušování lidských práv v Číně, považuje navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou 9,6% dotázaných.  

Pražští zastupitelé schválili podpis sesterské smlouvy s hlavním městem Čínské lidové republiky Pekingem. V jejím rámci rovněž schválili uznání jednotné Číny, tedy že Tchaj-wan je součástí Číny. Partnerství hlavní domácí metropole s Pekingem považuje za správné a prospěšné v souhrnu 50,9% veřejnosti.  

V souhrnu lze říci, že za většinově kladným hodnocením navázaní vzájemné hospodářské spolupráce mezi ČR a Čínou může stát mmj. jak skutečnost, že Čína je jednou z nejsilnějších a nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa, tak i skutečnost, že většina spotřebního zboží včetně značkové elektroniky, ale i značkového oděvního zboží, se vyrábí právě v Číně. Navíc veškeré výroby z Číny postupem času získali punc kvality a není tedy již žádný zásadní důvod, proč Čínu vnímat negativně. Nicméně v kontextu právě s ekonomickými aspekty se lze domnívat, že domácí populace vnímá vzájemné partnerství Číny a ČR jako příslib přísunu kapitálu potřebného k oživení domácí ekonomiky a garance určité formy jistoty, která může být garantem vzniku nových pracovních míst, a obecně i dalších zajímavých příležitostí, které toto partnerství do budoucna může pro ČR znamenat.    

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 10. – 16. 3. 2016 na vybrané skupině 3.058 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 21.608 dotázaných.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.        

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…