SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - červenec 2020

31.07.2020 11:23

V červenci by ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězilo Hnutí ANO. Nárůst voličské přízně zaznamenali Piráti a ČSSD.

SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - červenec 2020
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Strana premiéra Andreje Babiše hnutí ANO 2011 se aktuálně v červencovém měření těší přízni 29,3 % voličů. Hnutí ANO je tak stále jasným favoritem sněmovních voleb. Oproti měření, které realizovala společnost SANEP letos v červnu, zaznamenala tato vládní strana v aktuálním červencovém průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR nárůst o 1,2 procentních bodů. Hnutí ANO se tak po několikaměsíčním trendu klesající voličské přízně podařilo tento trend zvrátit a upevnilo si tak svoji pozici jednoznačného lídra.

Druhou pozici obsadila Česká strana pirátská, a to se ziskem 14,8 procentních bodů. V aktuálním průzkumu získala tato strana o 1,9 procentních bodů více než v červnu, a vystřídala na druhé pozici Občanskou demokratickou stranu. 

Právě ODS se v hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny umístila v červencovém průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP na třetím místě. Občanští demokraté se aktuálně těší přízni 13,5 % voličů, což představuje nárůst o 0,1 procentního bodu oproti měření, které realizovala společnost SANEP letos v červnu. 

Čtvrté místo obhájila i v červenci sociální demokracie pod vedením současného předsedy a ministra vnitra Jana Hamáčka. Českou stranu sociálně demokratickou by v červenci volilo 8,2 procent voličů, čímž tato strana zaznamenala oproti červnovému šetření nárůst o 0,9 %. 

Na pátém místě skončila KSČM se ziskem 6 procentních bodů, což znamená oproti červnovému měření nárůst o 0,4 % voličské přízně. 

Největší pokles voličů zaznamenala Strana přímé demokracie pod vedením Tomia Okamury, kterou by v současné době volilo pouhých 5,5 % voličů, což znamená oproti červnovému šetření společnosti SANEP pokles o 1,5 procentních bodů. 

Na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se v červenci ocitla strana STAN, a to se ziskem 5,3 %. STAN si tak oproti červnovému měření společnosti SANEP polepšil o 0,4 procentního bodu. 
Do Poslanecké sněmovny ČR by se v aktuálním červencovém šetření nedostaly TOP 09 (4,9%), KDU-ČSL (4,4%), Trikolóra (4,3%) a Strana zelených (1%).

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily v červenci roku 2020 tříprocentní hranici:



Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 23. – 29. července 2020 na vybrané skupině 1.765 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 11.936 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. 
Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum červencových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 56,9% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…