SČS: Máme na talíři bezpečné maso?

02.10.2013 9:00

Českem cloumá další kauza kvality či i bezpečnosti potravin. Maso. Věc se tentokrát týká zvěstí, že v Polsku je domácí dobytek krmen, či přikrmován masokostními moučkami, které jsou v EU striktně zakázány, zejména s odkazem na nemoc „šílených krav“; tu totiž takové krmivo dokáže na dobytče přenést. Existuje riziko přenosu této choroby dále na člověka; její průběh je pak dramaticky vážný, i fatální.

SČS: Máme na talíři bezpečné maso?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prodej masa

Může se spotřebitel vyznat? My spotřebitelé jsme při nejmenším rozpačití, jak se státní a veřejné orgány mezi sebou dohadují a uvádějí v tak závažné kauze spotřebitele v nejistotu…

V médiích se objevily zprávy, že maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. Státní veterinární zpráva se proti tomu ohradila a odmítavě se vyjádřilo i ministerstvo zemědělství. Podrobněji popisoval „spor“ například týden.cz zde, či web bezpečnost potravin zde.

(Zatím) naposledy se ke kauze vyjádřilo Ministerstvo zemědělství ČR (TZ z 26. 9. 2013, zde). Pan ministr Toman se setkal s prezidentem Komory veterinárních lékařů (KVL) Janem Bernardym, aby si vysvětlili mediální vyjádření pana prezidenta z posledních dní. Stručným shrnutím výsledku tohoto jednání je shoda, že nebylo v zájmu KVL jakkoliv znedůvěryhodnit či znevážit dozorovou práci Státní veterinární správy. Cílem prý bylo, aby spotřebitelé při nákupu dávali přednost produktům od českých potravinářů a zemědělců.

A zde vnímáme my spotřebitelé problém. Budeme zvědavi, jak bude ministerstvo toto vysvětlovat; při nejmenším polským partnerům při bilaterálních jednáních, potažmo parterům v celé EU, totiž že spotřebitelům v ČR mají doporučení státních orgánů upřednostňovat českou produkci.

Zásadní postoj našeho sdružení k bezpečnosti potravin, ale i spotřebitelských výrobků obecně, na vnitřním trhu EU je totiž jednoznačný a ZEJMÉNA V SOULADU S PLATNÝMI PRINCIPY EVROPSKÉ LEGISLATIVY:

(Všechny) výrobky umístěné na vnitřní trh EU mají a musí být BEZPEČNÉ, a to BEZ OHLEDU:

1. na zemi původu výrobku;
2. na cenu výrobku;
3. na zákony a předpisy, které se na výrobek vztahují.

Sdružení českých spotřebitelů opakovaně vyjádřilo podporu, aby potraviny BYLY na obalech označeny původem v míře větší, než je tomu dnes podle evropské legislativy platné, resp. dle předpisů, které v podstatné míře nabydou účinnosti na konci roku 2014. Proč podporuje SČS označení potravin dle země původu?

Protože u potravin může mít země původu zásadní vliv na kvalitu. To je zřejmé např. u čerstvé zeleniny a ovoce; ale i u některých potravinových výrobků obecněji.

„Pro spotřebitele je ale naprosto zásadní (viz výše uvedené tři principy), že každá potravina na trhu EU musí být bezpečná a považujeme za nepřípustné tento princip zpochybňovat. Pokud některé orgány totiž mají zjištění jiná, musejí „konat“. Nemůžeme akceptovat, že pro spotřebitele má být informace o původu potraviny signálem o bezpečnosti výrobku,“ vysvětluje Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů.

Sdružení českých spotřebitelů je iniciátorem více aktivit, které podporují orientaci spotřebitele na kvalitu a také na domácí potraviny, ale s podmínkou jejich vysoké kvality. Máme připravené systematické nástroje, které mají motivovat také výrobu a obchod na vysokou kvalitu. Věříme, že se podaří naše projekty postupně realizovat. Aktuálně odkazujeme alespoň na náš nový web, který vznikl jako prezentační podpora našich aktivit v České technologické platformě pro potraviny – www.spotrebitelzakvalitou.cz.

www.konzument.cz; www.spotrebitelzakvalitou.cz.

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí - pokrývají odbornosti ve vztahu k bezpečnosti a kvalitě výrobků a služeb, normalizaci, finančním službám aj. Ve více regionech, kde má zastoupení prostřednictvím regionálních kontaktních míst, vyhlašuje soutěž Spokojený zákazník kraje, kterou zaštiťují a předávají hejtmané. Touto cenou se SČS snaží přispívat k „pozitivnímu přístupu“ při vytváření lepších vztahů mezi spotřebiteli a poskytovateli služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…