SČS: Mechanismus rychlé reakce schválen. Kauce pro distributory nejsou nezbytné!

10.08.2013 9:23

Jedním z argumentů, kterými SČS zpochybňovalo zavádění vysokých kaucí pro distributory pohonných hmot, byla blížící se možnost zažádat a následně zavést pro výběr DPH systém přenesené daňové povinnosti, tzv. „reverse charge“. Tento systém je považován za nejefektivnější nástroj pro zastavení daňových úniků.

SČS: Mechanismus rychlé reakce schválen. Kauce pro distributory nejsou nezbytné!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

V Úředním věstníku Evropské unie L201/5 byla dne 26.07.2013 publikována a 20. dnem od zveřejnění (v polovině srpna) vchází v účinnost novela evropské direktivy 2066/112/ES o DPH.

Právě tato úprava dává členským zemím prostor k bezodkladnému zavedení výše uvedeného systému.

Proč je SČS přesvědčeno, že pro Českou republiku jde o příznivou zprávu? Protože existují minimálně tři důvody měnící dosavadní praxi a vytvářející předpoklad, že nová žádost České republiky bude úspěšná:

1) Komise musí o žádosti členského státu rozhodnout (ať již kladně nebo záporně) do 30 dní od obdržení kompletní žádosti (standardizovaný formulář)

2) O povolení výjimky rozhoduje přímo Komise, členské státy (které dosud nebyly požadavku ČR nakloněny) jsou pouze informovány

3) Velmi striktní postoj Bruselu k zavádění reverse charge se významně liberalizuje – právě z důvodů rozsáhlých daňových úniků u různých komodit. Spolu s touto změnou byla totiž přijata ještě další změna direktivy o DPH, která umožňuje zavést systém přenesené daňové povinnosti „bez ptaní“ u celé řady dalších komodit (elektřina, plyn, notebooky, tablety, mobilní telefony, obilí, cukrová řepa...).

Pro Českou republiku to znamená kromě podání žádosti i změnu našeho zákona o DPH. Na rozdíl od Bruselu, který nám vyhoví (nebo i nevyhoví) do 30 dní od podání kompletní žádosti, změna zákona o DPH v situaci, ve které se nachází Parlament, není jednoduchá. Ale je řešitelná.

Zavedením systému reverse-charge by došlo k úplnému vymýcení daňových úniků na DPH u pohonných hmot. A bylo by také možné zrušit (nezavádět) připravované celoplošné kauce pro distributory nebo je alespoň radikálně snížit. Kauce byly předkladateli zákona i schvalujícími poslanci vnímány jako „nutné zlo“ v situaci, kdy stát neuměl nalézt jiné, lepší řešení. I exministr financí Miroslav Kalousek při své obhajobě novely zákona o pohonných hmotách v Poslanecké sněmovně řekl, že byla-li by možnost zavést reverse charge, nemuseli bychom přistupovat k zavádění kaucí.

Jedinou nevýhodou, kterou novela evropské směrnice přináší, je časové omezení, doba, po kterou může být reverse charge zaveden. A ta činí devět měsíců.

Devět měsíců je však dostatečná doba na přijetí jiných opaření (budou-li vůbec třeba), která mohou zásadně omezovat daňové úniky a přitom nemají – na rozdíl od kaucí – likvidační charakter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…