ŠKODA představuje své první elektrokolo

21.07.2013 10:50

Nové elektrokolo rozšiřuje cyklistickou kolekci značky ŠKODA. Systém "Pedal Electric Cycle" kombinuje sílu svalů a elektromotoru a umožňuje tak dojezd až 105 km.

ŠKODA představuje své první elektrokolo
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

ŠKODA AUTO přichází na trh se svým prvním elektrokolem. Jízdní dosah na elektřinu je až 105 km. Elektrokolo lze již nyní zakoupit v obchodní síti mladoboleslavské značky nebo eshopu ŠKODA AUTO za 65 990 Kč.

Nové atraktivní elektrokolo Green E Line rozšiřuje stávající nabídku jízdních kol značky ŠKODA. Ta zahrnuje deset modelů – od dětských a juniorských, přes krosová a horská, až po silniční speciály. V nabídce budou poprvé také horská kola v čím dál oblíbenějším rozměru 29".
„Význam elektrického pohonu hraje u jízdních kol stále větší roli,“ říká Werner Eichhorn, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast prodeje a marketingu. „Nové elektrokolo ŠKODA Green E Line nabízí sportovní vyžití za přispění moderní techniky. Je ideálním doplněním aktuální nabídky jízdních kol, nejširší v historii naší značky.“ Při výrobě svého prvního elektrokola vsadila ŠKODA AUTO na spolupráci s renomovaným specialistou na terén – rakouskou společností KTM.
 
Nové kolo ŠKODA Green E Line je konstruováno jako tzv. „Pedelec“ (Pedal Electric Cycle). U tohoto typu elektrického kola má motor funkci pouze jako omezený pomocný pohon při šlapání do pedálů. Z legislativních důvodů systém pomáhá do maximální rychlosti 25 km/h.
 
Dojezd jízdního kola s podporou elektromotoru je až 105 km. Li-Ion baterii lze z elektrické sítě dobít za 4 hodiny. O pohon se stará elektromotor značky BionX, integrovaný do náboje zadního kola. Jeho výkon je 250 Wattů a energii čerpá z akumulátoru o hmotnosti 2,6 kg a kapacitě 423 Watthodin, umístěném na rámu kola. Celé kolo pak váží pouze 21,7 kg.
 
Senzory neustále vyhodnocují parametry jako je rychlost, frekvence šlapání a točivý moment. V závislosti na nastavení pak elektromotor přidává dalších 35, 75, 150 nebo 300 % k vlastnímu výkonu cyklisty. Motor lze samozřejmě zcela vypnout, poté se cyklista pohybuje jen vlastní silou.

Systém je vybavený i funkcí rekuperace. Díky tomu se vrací energie získaná při brzdění nebo sjezdu z kopce zpět akumulátoru. Výhodou zvolené konstrukce a použitých komponent je fakt, že jednoduchou výměnou zadního kola a demontáží baterie se z elektrokola Green E Line stane běžné krosové kolo.
 
Nové elektrokolo Green E Line je nejmladší novinkou rozsáhlé nabídky jízdních kol mladoboleslavské značky. Sortiment ŠKODA Originálního příslušenství zahrnuje kromě toho celkem deset modelů pro různé druhy využití a různé věkové skupiny. Pro příznivce hladkého asfaltu jsou v nabídce dvě silniční kola. Fanoušci terénních tras se mohou těšit na čtyři nové modely horských kol ŠKODA. Hned tři z nich jsou přitom v atraktivním rozměru 29". S novou výbavou přesvědčí také krosové kolo ŠKODA Cross. Horské kolo ŠKODA Junior nabízí stejnou techniku jako u „dospělých“ kol, avšak v měřítku uzpůsobeném pro děti. Vyjíždí na ráfcích o rozměru 20", což více vyhovuje skutečným potřebám malých cyklistů. Pro ještě mladší děti je pak určeno kolo ŠKODA Kid. Tato kola byla připravena ve spolupráci s renomovanou značkou Superior. Pro úplně nejmenší je v nabídce odrážedlo ŠKODA Mini z dílny firmy Olpran.
 
Aktuální kolekcí jízdních kol česká automobilka opět dokládá svůj hluboký vztah k cyklistice, který trvá téměř 120 let. Značka totiž byla v prosinci 1895 založena jako výrobce jízdních kol Václavem Laurinem a Václavem Klementem. V prvních letech vyráběli oba nadšení průkopníci mobility jízdní kola značky Slavia, od roku 1899 pak motocykly pod značkou Laurin & Klement (L&K) a v roce 1905 konečně i svůj první automobil, vůz Voiturette A. V roce 1925 došlo k fúzi firmy L&K s koncernem ŠKODA.
 
Těsné sepětí s cyklistikou dnes ŠKODA AUTO potvrzuje také svými rozsáhlými sponzorskými aktivitami. Vedle mezinárodních závodů, jako jsou Tour de France a Giro d’Italia, podporuje ŠKODA AUTO již několik let i cyklistické aktivity v České republice. Patří mezi ně například oblíbená série Kolo pro život, největší série závodů horských kol na světě. V uplynulých třinácti letech se tohoto seriálu zúčastnilo celkem zhruba 160 000 profesionálních a amatérských cyklistů, z toho 20 000 jen v roce 2012.
 
Pro ty závodníky, kteří jsou rádi pány svého času a neradi se tlačí na startu, nabízí ŠKODA AUTO v České republice individuální cyklistickou soutěž Virtual Cup. Závodí se na jedné z 16 předem stanovených tras s GPS přístrojem a výsledky se nahrávají a porovnávají online na www.virtualcup.cz.
 
Více informací o novém elektrokole a aktuální kolekci jízdních kol ŠKODA 2013 včetně možností objednání naleznete na ŠKODA E-shopu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…