SMO: Memorandum o spolupráci

25.08.2017 10:58

Chytrá spolupráce pro inteligentní infrastrukturu.

SMO: Memorandum o spolupráci
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

Dne 22. srpna 2017 čtyři instituce slavnostně podepsaly v sídle Svazu měst a obcí Memorandum o spolupráci v oblasti chytrých řešení nejen pro města, obce, kraje, ale i pro firemní sféru. Za Czech Smart City Cluster podepsal memorandum guru problematiky chytrých měst prof. Miroslav Svítek, děkan Dopravní fakulty ČVUT. Dalšími velmi významnými spolupracujícími subjekty jsou Svaz měst a obcí ČR, zastoupený jeho výkonným ředitelem Pavlem Drahovzalem a Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí zastoupený jeho ředitelem Ivo Gottwaldem. V neposlední řadě memorandum podepsala za Národní centrum energetických úspor jeho ředitelka Marie Zezůlková.

Co přimělo všechny tyto subjekty usednout k jednomu stolu a dohodnout se na platformě spolupráce? I v ČR se díky rostoucí urbanizaci stěhuje do měst stále více lidí. Města i se svými aglomeracemi se stávají nejen motory ekonomického růstu státu, tvůrci pokroku, ale koncentrují se do nich i všechny nešvary moderní doby související např. s nárůstem automobilové dopravy, znečištění životního prostředí či otázky sociální inkluze a migrace.

Význam slova „smart“ je potřeba spatřovat ve vyvážené vazbě mezi obyvateli sídel a technickými systémy. Podepsané memorandum by mělo všem aktérům umožnit vzájemné sdílení moderních poznatků, inovativních řešení, a zejména podpořit synergické efekty mezi různými odvětvími života ve městech jako jsou: bezpečnost, plánování, doprava, energetika, logistika, správa budov, veřejné služby, využití informačních technologií, atd.

„Toto memorandum vnímám jako důležitý krok pro další vzájemnou spolupráci, jejímž dlouhodobým cílem musí být zvyšování kvality života obyvatel ve městech a obcích. Předpokladem je nutné propojení státní správy a veřejné samosprávy s akademickou sférou, ale i se soukromým sektorem“, říká prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr. h.c

Účastníci memoranda chtějí dosáhnout společného cíle především:
• vzájemnou výměnou informací v oblastech spolupráce,
• koordinací při zapojování expertů do expertních procesů,
• koordinací stanovisek v legislativním procesu,
• vzájemnou podporou při komunikaci s třetími stranami,
• společným jednáním expertních týmů či odborných orgánů, účastí svých zástupců na relevantních jednáních orgánů druhého účastníka,
• vzájemnou podporou aktivit, jako jsou kulaté stoly, semináře, konference, atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…