SMS ČR: Státní úředníci nepodávají majetková přiznání, navrhujeme svolat kulatý stůl

13.08.2019 13:07

Sdružení místních samospráv ČR se pozastavuje nad skutečností, že vysocí ministerští úředníci podle zjištění veřejnoprávního rozhlasu nepodávají majetková přiznání dle zákona o střetu zájmů. Zákon přitom tuto povinnost ukládá dokonce i neuvolněným radním malých obcí, jejichž odměna činí několik stovek korun měsíčně, a správní orgány od nich plnění této povinnosti vyžadují a její nesplnění pokutují. SMS ČR proto vyzývá ministryni spravedlnosti, aby k tématu svolala kulatý stůl.

SMS ČR: Státní úředníci nepodávají majetková přiznání, navrhujeme svolat kulatý stůl
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Zdá se, že pod svícnem je největší tma. Zákon o střetu zájmů by měl být prioritně a striktně uplatňován především tam, kde se rozhoduje o velkých veřejných zakázkách a významných objemech veřejných prostředků, tedy na vládní úrovni,“ říká Stanislav Polčák, předseda SMS ČR. „V tuto chvíli se plnění této povinnosti zcela absurdně vymáhá na lidech, pro které je služba vlastní obci pouze vedlejší a téměř dobrovolnickou činností vedle jejich hlavního zaměstnání, zatímco vysocí ministerští úředníci odpovědní za nakládání s obrovskými prostředky ze státního rozpočtu se splnění této povinnosti vyhýbají. Stát by se podle nás měl zaměřit především na velké ryby,“ dodává Polčák.

Připomíná také dlouhodobý postoj SMS ČR k tomu, že povinnost zveřejňovat majetkové poměry, a to komukoliv, kdo se s nimi chce anonymně na internetu seznámit, je v případě komunálních politiků nepřiměřená ve vztahu k odpovědnosti, kterou mají. SMS ČR proto iniciovalo návrh senátorů k Ústavnímu soudu na zrušení některých částí zákona o střetu zájmů a nedávno také apelovalo na ministryni spravedlnosti, aby ministerstvo vydalo pokyn o přerušení přestupkových řízení s komunálními politiky, kteří neodevzdali průběžná oznámení o majetku, do rozhodnutí Ústavního soudu.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1850 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…