SMS: Pomůžeme s informační kampaní, zajistíme i očkovací místa. Žádáme jasné pokyny pro školy

16.08.2021 20:31

Obce, které jsou zřizovateli škol a školek, očekávají dva týdny před začátkem školního roku od vlády jasné informace, za jakých podmínek bude od září probíhat výuka.

SMS: Pomůžeme s informační kampaní, zajistíme i očkovací místa. Žádáme jasné pokyny pro školy
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Z dotazníku, kterým Sdružení místních samospráv ČR oslovilo členské obce, vyplývá, že v řadě oblastí zřizovatelé přesné informace stále postrádají. Zároveň by přes 80 % obcí poskytlo prostory pro mobilní očkovací týmy a zveřejnilo na obecních vývěskách či internetových stránkách informace související s očkováním proti covid-19.

Zřizovatelé školských zařízení nejčastěji upozorňují na to, že potřebují co nejdříve dostat přehledné a jasné informace o podmínkách, za nichž bude výuka probíhat.

„Zřizovatelé jsou v mimořádně těžké situaci, protože ani dva týdny před začátkem školního roku není zřejmé, jak bude probíhat například testování žáků na covid-19 či nošení respirátorů a kdo je bude hradit. Nevíme, jak se plánovaná opatření dotknou třeba svážení dětí do škol, kroužků, exkurzí či soutěží. Specifická je rovněž situace malotřídek, pro které je značná část dosud zveřejňovaných opatření nesplnitelná,“ říká Oldřich Vávra, předseda pracovní skupiny pro školství SMS ČR a starosta obce Tupesy.

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Obce zároveň avizují silnou ochotu podpořit zvýšení informovanosti občanů ohledně očkování proti covid-19. Přes 80 procent by bylo ochotno například zveřejnit na obecních vývěskách či webových stránkách zaslané informace o očkování. Obdobný počet obcí by pak poskytl prostory pro zázemí mobilních očkovacích týmů.

„Ze zkušeností partnerských organizací v EU víme, že nejvyšší proočkovanost vykazují země, kde je shoda politické reprezentace na podpoře očkování, která je doprovázena podporou místních veřejných autorit a lokálních informačních kampaní, jako je tomu v Portugalsku či Francii, anebo usnadněním přístupu občanů k očkování přímo v jejich bydlišti,“ dodává Stanislav Polčák, předseda SMS ČR, člen výboru na ochranu veřejného zdraví a regionálního výboru EP.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…