SMS odmítá podobu rekodifikace stavebního práva a rozhodnutí vlády odebrat stavební agendu obcím

24.06.2019 18:23

Sdružení místních samospráv ČR nesouhlasí s dnes vládou schválenou podobou rekodifikace stavebního zákona a zejména se záměrem odebrat stavební agendu obcím.

SMS odmítá podobu rekodifikace stavebního práva a rozhodnutí vlády odebrat stavební agendu obcím
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Snahu změnit současný stavební zákon obce vítají, doprovází ji však podle SMS ČR netransparentní legislativní proces, kdy MMR před přípravou takto zásadní změny stavebního práva samosprávy do procesu nezapojilo. Zároveň záměr vlády naráží na zásadní výhrady nejen představitelů samospráv, ale i akademické obce a samotných úředníků stavebních úřadů, kteří podle předpokladů vlády mají nově přejít pod státní správu. Petici SMS ČR podpořilo k dnešku již téměř 6 tisíc představitelů samospráv (mimo jiné tři hejtmané), množství dotčených úředníků, ale i běžní občané.

„Vítáme snahu zjednodušit stavební řízení, obce jsou samy stavebníky a víme, že stavební právo změnu potřebuje. Nesouhlasíme však s plánem vlády odebrat obcím výkon stavebních úřadů ani to, jak k němu ministerští úředníci dospěli – tedy netransparentně a bez dostatečné konzultace s těmi, koho se bezprostředně dotkne – samotných obcí,“ vysvětluje postoj SMS ČR jeho předseda, europoslanec Stanislav Polčák. Podle něj se jedná o centralizaci státní moci a nepřijatelný zásah vztahu mezi obcemi a státem, v jehož důsledku se navíc zhorší dostupnost této agendy pro obyvatele regionů. Bude-li rekodifikace ušita horkou jehlou, stavební řízení se může naopak zhroutit, domnívá se Polčák. „Když nepřejdou úředníci z obcí a měst do státní správy, kdo je nahradí? Kde stát najde tisíce nových úředníků, když už dnes chybí? A kde se bude agenda stavebních úřadů vykonávat, když nebudou k dispozici obecní budovy?“ Na tyto otázky podle Polčáka chybí stále odpovědi.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1800 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…