SOCR ČR: Skutečně se vyplatí zájezdy za nákupem do zahraničí?

03.12.2012 13:26

Snad jen zoufalá snaha po zviditelnění může vést k tvrzení, že ceny potravin u zahraničních sousedů v Polsku a Německu jsou natolik výhodnější, že se tam kvůli nim vyplatí vyjíždět za rodinnými nákupu ze všech míst České republiky. Umocněno tím, že si český občan zakoupí autobusovou jízdenku, byť jen „za náklady“. I to lze považovat za skutečný podnikatelský počin roku v cestovním ruchu.

SOCR ČR: Skutečně se vyplatí zájezdy za nákupem do zahraničí?
Foto: SOCR ČR
Popisek: SOCR ČR

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR k tomu říká: „Nechtěl bych se Vé véček nikterak dotknout, ale jejich svědomí reprezentantů našich občanů a tedy i zákazníků musí být už hodně morálně nahlodané, když se snaží získat ztracenou popularitu systémem nabídky předplacených nákupních zájezdů do zahraničí. Doufám, že naši občané a tedy i zákazníci nejsou tak „ prodejní“ jako mnozí politici“.

Jak již v průběhu roku potvrdil a doložil evropský statistický úřad Eurostat a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR tuto informaci široce publikoval, jsou potraviny v České republice páté nejlevnější v EU. Podle stejného zdroje jsou zboží a služby v ČR osmé nejlevnější v rámci celé Evropské unie a ne vždy se tedy takové nákupy vyplatí. Ve spotřební elektronice, kde jsou cenové rozdíly nejmenší, je ČR sedmá nejlevnější.

Je přitom samozřejmé, že lze vždy nalézt zboží, které je v zahraničí lacinější než v ČR. Nemá smysl pro to hledat nějaká sofistikovaná ekonomická vysvětlení (velikost trhu, subvence atp.), ale kupodivu ke stejnému efektu lze dojít i přímo v České republice, kde se ceny v krajích liší, a to někdy i výrazněji. Existuje pro to jednoduché vysvětlení – jde o trh, na kterém se ceny musí přizpůsobit kupní síle. Nicméně je na místě poznamenat, že nákupní turistika neexistuje pouze mezi ČR a okolními zeměmi. Funguje totiž i obráceně a je běžná pro příhraniční oblasti, když ne po světě, tak určitě v EU. Prostě se u sousedů vždy něco výhodnějšího nalezne, navíc je-li to spojeno s nějakým turistickým či kulturním zážitkem.

To dále glosuje Zdeněk Juračka: „Nákupní turistika existuje a existovat bude. Jsou zákazníci, které neuspokojí nabídka našeho trhu. Jsou však i zákazníci ze zahraničí, kteří náš trh ke spokojenosti vlastní i spokojenosti našich výrobců a obchodníků vyhledávají. Měli bychom se snažit být objektivní a vůči našemu trhu spravedlivější v mediálně podporovaných úvahách o pozici našeho trhu ve srovnání se zahraničím. A neříkám to ani proto, že bych se chtěl zastávat velkých potravinářských firem dominujícím na českém trhu, se kterými vede Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR trvalou polemiku o ovlivňování českého trhu (např. ohledně zákona o významné tržní síle).

Je třeba si uvědomit, že nakupování v sousedních státech není ani zárukou levnějšího a kvalitnějšího zboží. O řešení případných reklamací nemluvě. Průměrná úroveň cen základních potravin v Rakousku a Německu dokonce přesahuje průměr EU, vyšší ceny než v České republice jsou i na Slovensku. Levnější nákup mohou Češi uskutečnit pouze v Polsku. Ale upřímně řečeno, stojí to skutečně za to ?

Více se dozvíte na naší „Snídani s novináři“, která se koná 18. 12. 2012 od 09.00 hodin v hotelu Majestic Plaza a na jejíž část jsme přizvali také prezidenta PK ČR M. Tomana a podnikatele A. Babiše z potravinářského holdingu Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…