SOCR: Zvyšování DPH nás ničí, tvrdí provozovatelé horských středisek

04.09.2012 9:09

Zatímco daň z přidané hodnoty neustále roste, Asociace lanové dopravy eviduje, že provozovatelé lanovek a vleků drží své ceny už pátým rokem na stejné úrovni i na úkor vlastních zisků. Zdražovat však nemohou, odradili by zákazníky, kteří již tak mají hlouběji do kapsy.

SOCR: Zvyšování DPH nás ničí, tvrdí provozovatelé horských středisek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Konkurence, zejména v porovnání s nabídkou okolních států, je příliš velká a poskytovatelé služeb v cestovním ruchu nemohou úměrně zvyšovat ceny s nárůstem nákladů na energie, nájmy a DPH. Daň z přidané hodnoty má přitom v příštím roce opět stoupnout až na 15 %, což je o osm procentních bodů více než v sousedním Německu. Pro tuzemské provozovatele středisek to bude znamenat další reálné snížení zisků.

„Jak máme konkurovat nabídce služeb okolních zemí, když nám stát naprosto uměle a neuvěřitelně zvyšuje náklady? Obecně problém nejen námi poskytovaných služeb je ten, že zákazník měří její objem ve srovnání se zahraničím, nikoliv domácí nabídkou. A podpora cestovního ruchu a služeb v něm zahrnutých je v okolních zemích naprosto odlišná. Minimálně z pohledu DPH, které nás konkrétně nejvíce zatěžuje,“ upozorňuje Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy, který stojí v čele jediného subjektu, jenž více než 20 let hájí zájmy „lanovkářů“ v ČR.

Snížit náklady?

Zvyšování nákladů na energie, zaměstnanost, komplikace se sezónními zaměstnanci, pohonné hmoty, nájmy a mnohé další se nemůže odrazit v cenách jízdného, protože cena skipasů je jedním z mála nástrojů v konkurenčním boji českých středisek s alpskými zeměmi. Ty mají v budování turistického ruchu značný náskok a dokáží tak snadněji vyhovět poptávce a své služby navíc propojit ve vícero segmentech nabídky.

ALDR vadí především nerovné a tedy i neférové podmínky pro podnikání. V ostatních zemích Evropské unie je totiž provoz lanové dopravy zařazen do snížené sazby DPH, která je výrazně nižší než sazba česká. Například v Německu je to pouhých 7 procent.

Na horách navíc vznikají lyžařské resorty, které propojují Českou republiku a Německo, popřípadě Rakousko, společným skipasem. Rozdíly v odvodech do státní kasy z ceny skipasů jsou v Čechách několikanásobně vyšší.

Zvyšování DPH vytváří nejisté podnikatelské prostředí a další zdražování může mít pro valnou část provozovatelů lanovek a vleků přímo likvidační dopad.

„Vláda nám doslova hází klacky pod nohy. Na českých horách lyžuje každý rok 3,4 mil. lidí a v zimě jsou tato střediska nejdůležitějším zaměstnavatelem. Když zvedneme ceny, lidé logicky využijí nabídku v jiných zemích. Náklady jsou osekány na minimum a není tedy kde šetřit. Navíc lanová doprava přepravuje lidi a zachování minimálního počtu obsluhy je vzhledem k bezpečnostním předpisům nezbytně nutné. Není tedy kde hledat, vnitřní rezervy jednoduše nejsou,“ říká Jakub Juračka.

Vyšší DPH bude problém pro všechny

Snížení příjmu provozovatelů má rovněž negativní dopad na rozvoj lyžařských středisek a na technologie, které skiareály využívají. Jejich dodavatelé mají jednotnou marži a není pro ně rozhodující, zda je odběratel z Rakouska, Itálie nebo České republiky. České resorty tak opět počítají ztráty. Provozovatelé byli nuceni upravit splátkové kalendáře a rozložit splácení investic do delšího období. Je tedy více než jasné, že při dalším daňovém zatížení se prohloubí problémy se splácením stávajících investic a dojde k zastavení nových. Stavební celek lanovky se přitom splácí 10-15 let.

Na odliv zákazníků a nerovné podnikatelské prostředí pro restauratéry si stěžuje rovněž Asociace hotelů a restaurací ČR. Ta kritizuje především vysoký limit pro povinnou registraci podnikatelů a žádá jeho snížení.

„Současně nastavený systém vede k tomu, že takzvaně ‚malí? restauratéři obcházejí daňovou povinnost a ceny za jimi poskytované služby jsou pro konečného spotřebitele nižší, než stejné služby poskytované plátcem daně. Přitom limitu 1.000.000 Kč dosáhne každý provozovatel restaurace, jehož průměrná denní tržba se pohybuje kolem tří tisíc korun,“ podotýká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. AHR ČR spatřuje také problém v zaměstnávání načerno, kdy je část mzdy proplácena pracovníkům v hotovosti mimo oficiální příjem.

Na daňové úniky dlouhodobě a opakovaně upozorňuje především Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, který mj. zaštiťuje i výše zmíněné asociace. Nastavená konstrukce povinnosti registrovaných plátců DPH je dle prezidenta svazu Zdeňka Juračky zcela nevyhovující: „Svaz navrhuje změnit dosavadní systém tak, aby povinnost registrovat se jako plátce daně měl každý subjekt, jehož obrat překročí částku 250.000 korun ve třech měsících po sobě jdoucích, nebo v případě, že jeho obrat překročí částku 120.000 korun za předchozí měsíc.“

Dle údajů Českého statistického úřadu je v Česku téměř 70 % obchodníků, převážně fyzických osob, neplátcem DPH. U obchodníků – cizinců je plátcem DPH pouze cca jedna dvacetina z nich.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR proto předložil vládě konkrétní propracované návrhy, které by mohly státu přinést až miliardové úspory a výnosy zejména v oblasti výběru daní, plateb sociálního a zdravotního pojištění a pomoci v boji s expandujícími vlivy šedé ekonomiky a nekalou konkurencí. Mimoto nadále varuje i před dalším zvyšování DPH, kdy už se za 1. pol. 2012 potvrdilo, že přes zvýšení o 4 procentní body stát na DPH vybral méně než za stejné období r. 2011.

Ing. Irena Vlčková
manager pro cestovní ruch a sociální dialog
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…