SOČR otevírá 92. sezonu

10.09.2018 16:10

…a to komorně, dá se říct. První z letošních koncertů SOČRu se totiž uskuteční v pondělí 10. září ve Studiu 1 na Vinohradské 12. Orchestr tedy začíná tam, „kde žije“, ve svém domovském prostředí.

SOČR otevírá 92. sezonu
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Už třetím rokem se zde potkává se svými příznivci a posluchači. Úvodní večer cyklu „S“ je zadán pro smyčce a harfu – v dílech Leoše Janáčka, Clauda Debussyho, Benjamina Brittena a Bély Bartóka se představí komorní sestava tělesa v čele s koncertním mistrem Vlastimilem Kobrlem a harfistkou Lydií Härtelovou. Publikum v sále i rozhlasové posluchače přímého přenosu stanice Vltava provede slovem Daniela Čermáková.

Od října bude SOČR pravidelně účinkovat i v Rudolfinu, dějišti svého stěžejního abonentního cyklu „R – Když klasika je vášní“. Hned 1. října zde vzdá hold Leonardu Bernsteinovi a jeho „osudovému“ skladateli Gustavu Mahlerovi; taktovky se ujme Bernsteinův žák a povolaný interpret jeho díla John Axelrod, zazpívá přední izraelská sopranistka Chen Reiss. Během dalších jedenácti koncertů ve Dvořákově síni se mezi hostujícími sólisty objeví sopranistky Simona Houda-Šaturová, Pavla Vykopalová nebo Melanie Diener, houslisté Roman Patočka a Alina Pogostkina či hobojista Vilém Veverka. Celkem pět koncertů v této řadě diriguje šéf tělesa Alexander Liebreich; jsou mezi nimi i večer s podtitulem „Světová premiéra – psáno pro SOČR“ (4. 2. 2019; bude zde uvedena premiéra skladby „Daleko široko“ od Jiřího Kadeřábka) nebo závěrečný koncert sezony, na kterém se pan šéfdirigent 6. 5. 2019 setká s rezidenčním umělcem nadcházející sezony SOČRu, klavíristou Lukášem Vondráčkem (Brahms: Koncert pro klavír č. 1 d moll).

Pro úplnost dodejme, že první koncert Alexandra Liebreicha ve funkci šéfdirigenta SOČRu se uskuteční na MHF Dvořákova Praha s nepsaným podtitulem „Americký večer“. Zazní zde díla předních amerických skladatelů 20. století, Bernsteina a Barbera, a vedle nich zřídka uváděná kantáta Antonína Dvořáka Americký prapor. Koncert ozdobí přítomnost hvězdného polského klavíristy Krystiana Zimermana (20. září). Liebreichův inaugurační koncert v čele SOČRu se pak odehraje v pondělí 5. listopadu.

Dále se v Rudolfinu setkáme s dirigentem Petrem Altrichterem (18. 3. 2019 ve skladbách Chačaturjana a Čajkovského), po dvakrát s někdejším šéfdirigentem SOČRu Ondrejem Lenárdem (koncert Vivat republica 29. 10. 2018, Dvořákova Stabat mater 1. 4. 2019) a stejně tak dvakrát i s Markem Šedivým (26. 11. 2018, 11. 3. 2019), od sezony 2018/19 hlavním hostujícím dirigentem, který s rozhlasovými symfoniky připraví i dva z koncertů ve Studiu 1.

Opomenout nesmíme třetí programovou řadu SOČRu, cyklus speciálních projektů „N – Nové horizonty“, letos zvlášť rozmanitý a lákavý. Pro jeho první koncert zpracovala Radůza netradiční formou výjimečný osud Anity Garibaldi, manželky představitele hnutí italského Risorgimenta (3. 12. 2018, Forum Karlín, dirigent Jan Kučera). Druhý večer nás zavede do Rudolfina, kde nejlépe vyzní koncertní verze Gershwinovy opery Porgy a Bess. K SOČRu se připojí Pražský filharmonický sbor, čtveřice vynikajících sólistů a nanejvýš povolaný britský dirigent, klavírista a varhaník Wayne Marshall (16. 2. 2019). A konečně pro malé posluchače (či celé rodiny) je připraveno Pohádkové odpoledne s hudbou z filmů Pyšná princezna, Dvanáct měsíčků a Micimutr, ale též s Prokofjevovým Péťou a vlkem. To vše pod taktovkou Jana Kučery.

Ve finále zmiňme ještě mimořádný koncert, společný večer Českého rozhlasu a Rozhlasu a televízie Slovenska k výročí 100 let od vzniku Československé republiky. „SOČR národu“ zahraje 28. října s dirigentem Radkem Baborákem díla skladatelů Suchoně, Janáčka a Dvořáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…