SOČR představí klasiku na Stalinu

21.06.2017 0:00

V neděli 25. června představí SOČR klasickou hudbu úplně novému publiku. Pod vedením dirigenta Jana Kučery vystoupí rozhlasový orchestr v Letenských sadech pod kyvadlem s ryze česko-ruským programem, který se právě sem přesně hodí.

SOČR představí klasiku na Stalinu
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Impozantní výhled na město a řeku tentokrát v Letenských sadech z části zakryje pódium, na kterém zahraje více než 50 členů SOČRu hudbu Bedřicha Smetany, Igora Stravinského, Dmitrije Šostakoviče a Petra Iljiče Čajkovského.

Večerní koncert otevře jako smršť letící Pekelný tanec ze Stravinského baletu Pták ohnivák. Atmosféru zapadajícího slunce podtrhne Smetanova symfonická báseň Vltava a s příchodem letní noci zazní část ze Šostakovičovy Deváté symfonie, která byla v roce 1945 premiérovaná v očekávání mohutného vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem. Místo velkého vokálně-instrumentálního díla však zazněla krátká symfonie plná lehkosti, vtipu a tragiky schované pod jízlivou ironii. Úřady následně její další uvádění zakázaly.

Tíži nenaplněného lidského očekávání v Sovětském svazu odlehčí taneční tóny Čajkovského Květinového valčíku a Intermezzo z opery Rudá Marie, skladatele a dirigenta koncertu Jana Kučery. Ten si za předlohu opery zvolil epizodu z rozhlasového seriálu Tluchořovi Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse s názvem Staliňák, pojednávající o zarytých vyznavačích komunistického režimu, kteří se tajně scházejí v podzemním bunkru pod Stalinovým poníkem.

Open air koncert s letní atmosférou slavnostně uzavře Čajkovského Slovanský pochod.

Přijďte se seznámit s klasikou! Ve světle letního západu slunce pod kyvadlem poznáte, že není čeho se bát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…