SOČR se vydá po českých stopách ve světě

12.12.2016 15:06

V pondělí 19. prosince si na 5. abonentním koncertu z cyklu „R – Když klasika je vášní“ připomeneme jedinečné skladatelské osobnosti České republiky, resp. Československa, stále neprávem opomíjeného Jana Nováka, našeho úspěšného současníka Miroslava Srnku a ve finále Bohuslava Martinů (ostatně koncert se koná v rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů 2016). Jejich díla přednesou pozoruhodní interpreti.

SOČR se vydá po českých stopách ve světě
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Pozvání SOČRu přijali klavírista Nicolas Hodges, zpěváci Kateřina Kněžíková, Michaela Kapustová, Jaroslav Březina a Adam Plachetka; přidají se také Pražský filharmonický a Kühnův dětský sbor. Ti všichni vystoupí pod vedením renomovaného dirigenta Tomáše Netopila. Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.

Podzimní část koncertní sezony SOČRu vyvrcholí hostováním českého dirigenta, jehož jméno stále silněji rezonuje i daleko za hranicemi naší země a který nejeden úspěch zaznamenal také ve spolupráci se SOČRem. Tomáš Netopil dirigoval těleso při nahrávání vysoce ceněných janáčkovských alb a v předvánočním čase zazní v jeho nastudování program, který atraktivním způsobem doloží silné české stopy ve světě. Tedy stopy tvůrčí, autorské i interpretační.

Od dosud ne zcela doceněného českého skladatele druhé poloviny 20. století Jana Nováka, který po roce 1968 emigroval a postupně žil v Dánsku, Itálii a Německu, vyslechneme Filharmonické tance.

Poté poznáme skladbu našeho současníka, zejména v zahraničí velmi často uváděného Miroslava Srnky, letos 41letého. V kruzích zaměřených na novou hudbu je uznávanou veličinou. Určitě jste zaznamenali třeba nedávnou premiéru jeho opery Jižní pól v Mnichově, nastudovanou za spoluúčasti předních pěveckých hvězd Thomase Hampsona a Rolanda Villazóna. Nás čeká ovšem Klavírní koncert Miroslava Srnky, který měl premiéru před čtyřmi lety v sále vídeňského Musikvereinu. Sólový part tehdy přednesl Nicolas Hodges – a přednese ho i 19. prosince v Rudolfinu.

Večer završí Kytice, vokálně-instrumentální cyklus Bohuslava Martinů na lidové texty, vybrané ze sbírky Františka Sušila, která byla pro skladatele ohromnou inspirací. V souboru malých kantát, přerušovaných na některých místech instrumentálními čísly, se můžeme těšit na sólisty Kateřinu Kněžíkovou, Michaelu Kapustovou, Jaroslava Březinu, Adama Plachetku a dále na Pražský filharmonický a Kühnův dětský sbor, jejichž sbormistry jsou Lukáš Vasilek a Jiří Chvála.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…