SOS dětské vesničky: Péče kojeneckých ústavů je drahá a dětem škodí

17.04.2018 12:21

Měsíční pobyt dítěte v kojeneckém ústavu stojí veřejné zdroje 55 tisíc korun. Preventivní pomoc rodině, která se potýká s problémy a hrozí jí odebrání dítěte, vyjde za měsíc na 7 tisíc korun za dítě. Stát přitom do prevence investuje jen 8% z celkového objemu peněz určených na ohrožené děti. Vyplývá to z nové Analýzy financování systému péče o ohrožené děti v ČR, kterou vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

SOS dětské vesničky: Péče kojeneckých ústavů je drahá a dětem škodí
Foto: pixabay.com
Popisek: Novorozeně - ilustrační foto

Česká republika je jednou z posledních zemí, v nichž je možné děti do tří let umístit do ústavní péče, přestože takový pobyt prokazatelně narušuje psychický i fyzický vývoj dítěte. V roce 2016 se to týkalo 1559 dětí, z nichž 80% sem umístili sami rodiče na tzv. dobrovolný pobyt (více jsme o tom psali zde). Z 1133 dětí, které ve stejném roce kojenecký ústav opustily, jich přitom téměř 70% zamířilo zpět do vlastní rodiny. Což je na jednu stranu skvělá práva, na druhou stranu se nabízí otázka, jaké důvody vedly k umístění těchto dětí do ústavu a zda se tomu nedalo zabránit včasnou prevencí.

Jsme přesvědčeni o tom, že dostupné zdroje je možné využít efektivněji, pokud budou přesměrovány do preventivních služeb,“ říká národní ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová. „Naše zkušenosti z terénu v šestnácti lokalitách dokazují, že včasná prevence dokáže ve většině případů odebrání dětí zabránit. Rodiče se však o možnosti takové podpory dozví často pozdě nebo vůbec,“ dodává.

Zatím jde totiž většina státních peněz do institucionální (42%) a náhradní rodinné péče (36%), zatímco na preventivní služby pomáhající rodinám vymanit se z krize tak, aby se zvládly o děti samy postarat, jde pouhých 8% prostředků. Stát tedy ve velké míře draze platí za následky, namísto toho, aby smysluplně řešil příčiny potíží, které vedou k umístění dětí do ústavů.

Typ zařízení

Náklady na dítě/měsíc (Kč)

Terénní práce s rodinou

7 249

Náhradní rodinná péče

19 984

Ústavní péče, v tom

44 570

Dětské domovy pro děti do 3 let (kojenecké ústavy)

55 111

Dětské domovy (děti nad 3 roky)

36 323

Dětské domovy se školou

54 422

Výchovné ústavy

74 203

Domovy pro osoby se zdrav. postižením

27 690

Zařízení pro děti vyžadující o. pomoc

22 800

Diagnostické ústavy

69 103

Zdroj: Analýza financování systému péče o ohrožené děti v ČR, MPSV 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…