SP ČR: Spolupráci firem z ČR a Arménie podpořili prezidenti obou zemí

02.02.2014 9:44

Česko-arménské podnikatelské fórum v Praze mělo za cíl zlepšit kontakty mezi českými a arménskými firmami.

SP ČR: Spolupráci firem z ČR a Arménie podpořili prezidenti obou zemí
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Vzájemný obchod mezi Českou republikou a Arménskou republikou zatím zdaleka nenaplňuje svůj potenciál. Usnadnit navázání kontaktů mezi českými a arménskými firmami ku prospěchu obou zemí bylo cílem Česko-arménského podnikatelského fóra, které v Praze při příležitosti návštěvy prezidenta Arménské republiky Serže Sargasjana doprovázeného delegací arménských podnikatelů uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

 Kromě Serže Sargasjana se fóra zúčastnil i jeho český protějšek, prezident republiky Miloš Zeman; oba se vyslovili pro těsnější spolupráci obou zemí. Miloš Zeman arménským firmám doporučil česká auta, zejména Škodovky, a tradiční české pivo; Serž Sargasjan zase hovořil o nerostném bohatství své země. Vystoupili i ministr hospodářství Arménie Vagram Avanesian a vůbec poprvé v nové funkci také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Obchod s Arménií není na té úrovni, jakou bychom si představovali,“ řekl ve svém projevu prezident pořádajícího SP ČR Jaroslav Hanák. „V roce 2012 to bylo 32 milionů eur, za loňský rok jen asi 20,3 milionu eur, což není žádný zázrak,“ konstatoval.

Dobrou zprávou předznamenávající zlepšení ovšem podle Jaroslava Hanáka může být fakt, že již nyní bylo podepsáno prvních sedm memorand, jež by měla vzájemnou spolupráci prohloubit. „Věřím, že budou důkazem toho, že se obchod v roce 2014 posune,“ konstatoval. Dohody se týkají například spolupráce Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. (EGAP) a Arménskou exportní pojišťovací agenturou, spolupráce mezi Agenturou ochrany přírody České republiky a Agenturou pro řízení přírodních zdrojů Arménské republiky, ale také třeba spolupráce mezi některými kraji či národními parky v ČR a Arménii.

Dalšímu nárůstu vzájemného obchodu by v letošním roce měla napomoci i návštěva prezidenta Miloše Zemana do Arménie. Doprovázet jej tam bude rovněž podnikatelská mise zorganizovaná SP ČR, kterou Jaroslav Hanák povede.

 O významu, který podnikatelé z obou zemí možnostem rozšíření spolupráce přikládají, svědčí zaplněný sál, v němž se fórum odehrálo. Arménii reprezentovali zástupci bezmála tří desítek firem, ČR podnikatelé z téměř osmi desítek společností působících především ve strojírenství, automobilovém a elektrotechnickém průmyslu, dopravě a službách. Po oficiální části využili také možnosti osobních dvoustranných jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…