SP ČR jedná s premiérem o úpravách nemocenské

11.03.2016 16:40

Zástupci podnikatelů vedení prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslavem Hanákem jednali s vedením vládní ČSSD v čele s premiérem vlády ČR Bohuslavem Sobotkou o změnách nemocenské. Zaměstnavatelé odmítají opětovné zavedení proplácení prvních tří dnů nemoci zaměstnancům. Vláda by podle nich zejména měla zlepšit podmínky pracovníků dlouhodobě nemocných, kteří stonají déle než 30 dní.

SP ČR jedná s premiérem o úpravách nemocenské
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Před dalšími jednáními o úpravách nemocenské uděláme průzkum mezi firmami, a to i malými a středními, a zjistíme, jaký je jejich názor na proplácení prvních tří dní nemocenské nebo např. na zavedení sick days,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Šetření by mělo zmapovat současné přístupy firem a již existující řešení v oblasti dočasné pracovní neschopnosti včetně testování názorů na určité varianty, které se nabízejí, a ze kterých by mělo vzejít kompromisní řešení. To by mělo pomoci lidem zlepšit jejich sociální situaci a být současně akceptovatelné pro zaměstnavatele včetně výrobní sféry.

Na základě tohoto průzkumu zaměstnavatelé zformulují svůj návrh, který chtějí s premiérem Bohuslavem Sobotkou projednat v červnu. „Sociální demokracie jako levicová strana se měla soustředit hlavně na dlouhodobou nemocnost nad 30 dní, protože podmínky takto nemocných lidí jsou jedny z nejhorších v Evropské unii,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Prezident SP ČR zdůraznil, že zaměstnavatelé proplácení prvních tří dní nemoci zaměstnancům odmítají a stejný postoj zaujímají také obchodní komory zastupující investory ze zahraničí – například firmy z Francie, USA, Japonska i Koreje. „Začínají upozorňovat na to, že se tady začíná zhoršovat podnikatelské prostředí. Při nynějším nedostatku lidí všech profesí pro naše firmy jim takovéto změny vadí stále více,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…