SPELOS: Nelegální provozovatelé hazardu zaplavují zemi

01.02.2013 13:14

Za výsměch Ministerstvu financí, legálním provozovatelům i představitelům obcí a měst lze označit jednání občanského sdružení Život je hrou.

SPELOS: Nelegální provozovatelé hazardu zaplavují zemi
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Toto sdružení s vcelku nevinným názvem totiž nelegálně provozuje loterie a jiné podobné hry po celé republice - jen na území Prahy je to přibližně na 60 adresách. Pochopitelně bez jakéhokoliv povolení, odvodových povinností či ochrany dětí a mladistvých, jak uvedla včera Česká televize.

„Zmíněné sdružení využívá zákazových obecně závazných vyhlášek. V těchto místech nahrazuje stávající, legální provozovatele, kteří jsou odsud regulací vytlačováni. V některých případech jdou představitelé sdružení dokonce tak daleko, že provozovatelům, kteří z důvodu těchto vyhlášek museli své podnikání ukončit nebo tak v budoucnu budou muset učinit, nabízejí nelegální provoz jejich výherních hracích přístrojů přímo v prostorách sdružení,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS, který již v tomto směru informoval Obvodní státní zastupitelství, Ministerstvo financí a Ministerstvo vnitra.

Sdružení ve svých stanovách uvádí, že je založeno za účelem „využití volného času svého, členů své rodiny či přátel, ale i dalších v souladu s rozvíjením duševní, tělesné i intelektuální úrovně se zaměřením na provozování, propagaci, zdokonalování a vymýšlení nejrůznějších her…“. Jenže ve skutečnosti se jedná o provoz výherních hracích přístrojů i jiných podobných zařízení se standardním peněžitým vkladem, procesem hry i výplatou případné výhry.

„Do posledního detailu se naplňuje to, na co jsme dlouhodobě upozorňovali. V případě, že loterie nebudou mít nastavena jasná pravidla, ale jejich provoz bude obcemi plošně zakazován, legální provozovatelé svou činnost ukončí a na jejich místa nastoupí nelegální provozovatelé. A těch už u nás máme stovky.

Začalo to nelegálními internetovými kiosky bez možnosti určení konkrétního provozovatele, které oficiálně nabízejí pouze prohlížení internetu, ale ve skutečnosti jsou zde nabízeny totožné hry jako u výherních hracích přístrojů. Obsluha pak potají a beze svědků hráčům vyplácí výhry. Nyní zase republiku zaplavují občanská sdružení, která pod záminkou nabídky volnočasových aktivit provozují načerno herní přístroje v místech zakázaných vyhláškami,“ doplňuje Vrzáň.

Nebezpečný je zvláště fakt, že do prostor sdružení má přístup prakticky kdokoliv. Zájemci o členskou legitimaci se sice formálně musejí registrovat, ne všude je však jejich totožnost a především zletilost ověřována. Navíc si členové mohou do prostor sdružení přivést členy rodiny, přátele a další hosty – včetně dětí!

V žádné z  provozoven není nijak zabezpečen ani kontrolován nejen zákaz vstupu do objektu, ale dokonce ani dodržování zákazu hry mladistvých. Provozní řád sdružení s přítomností dětí v prostorách dokonce počítá, když uvádí:  „V přítomnosti dětí nekuřte a kontrolujte své vášně a emoce, kontrolujte vulgarismy.“

Sdružení SPELOS se v této souvislosti dění na namátkou vybraných provozovnách zmapovalo a to včetně vyplacení výhry po ukončení hry. Všechny získané informace a důkazní materiály poté zaslalo Obvodními státnímu zastupitelství v Praze a na vědomí také Ministerstvu financí a Ministerstvu vnitra. Dle SPELOS se totiž jednoznačně jedná o obcházení zákona a neoprávněný provoz loterií a jiných podobných her.

„Pevně věřím, že příslušné orgány v tomto případě nebudou nečinné a případem se budou intenzívně zabývat. V opačném případě bychom se velmi brzy dostali na úroveň zemí, jako je Polsko či Ukrajina, kde po zákazu legálního provozu, nastoupila v oblasti loterií šedá ekonomika a praní špinavých peněz doslova kvete. Legální provozovatelé, kteří dodržovali veškerá pravidla, zákony i odvodové povinnosti, zde ukončili svou činnost. Hazard se však provozuje dál, pouze bez jakékoliv kontroly,“ uzavírá Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…