SPELOS: Provozovatelé loterijních systémů odvedli na nové dani 1,4 mld.Kč

17.05.2012 17:42

Provozovatelé videoloterijních terminálů a dalších centrálních loterijních systémů odvedli za letošní první čtvrtletí do rozpočtu 1,4 miliardy Kč formou nové daně, která se platí od ledna. Za celý rok odhadují, že na této dani odvedou státu a obcím asi šest miliard Kč. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) Petr Vrzáň.

SPELOS: Provozovatelé loterijních systémů odvedli na nové dani 1,4 mld.Kč
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Celý loterijní průmysl by měl podle něj do veřejných rozpočtů za celý letošní rok při nezměněných podmínkách přinést nejméně deset miliard Kč. Největší část z odvedené loterijní daně jde do rozpočtu obcí, které za první čtvrtletí získají od provozovatelů videoloterijních terminálů 1,1 miliardy Kč. Místní samosprávy by i toto měly brát v potaz při úvahách o rozsahu regulace loterií na svém území, uvedl Vrzáň.

Vrzáň kritizoval ministerstvo financí, které chce řešit omezení hazardu obcemi novým zákonem o provozování sázkových her. Ten obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období, ve kterém je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech bez omezení od radnic, ze tří let na šest měsíců. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet v polovině roku 2013.

Podle SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů, by tato úprava byla "surovým" zásahem do práv legálních provozovatelů. "Stát se svým postupem vědomě snaží zmařit investice českých společností i zahraničních dodavatelů, což je v rozporu s českým ústavním pořádkem i ústavním právem. Po státu se budeme domáhat náhrady škody minimálně za deset miliard Kč," dodal. Provoz sázkových her by se pak podle něj celý přesunul na nikým neregulovaný internet a do ilegality.

reklama

autor: SPELOS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…