SPELOS volá po spravedlivém dělení prostředků z provozu loterií

29.12.2013 17:30

Sdružení SPELOS nesouhlasí s tím, aby peníze z herního průmyslu získávaly městské obvody, v nichž je provoz loterií zakázán. Reaguje tak na záměr hlavního města Prahy, které chystá v oblasti přerozdělování těchto finančních prostředků zásadní změnu. Podle ní by měly radnice s nulovou tolerancí získat až čtvrtinu peněz, plynoucích z provozu loterií!

SPELOS volá po spravedlivém dělení prostředků z provozu loterií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Dosud jsou zde odvody z loterií přerozdělovány spravedlivěji podle počtu hracích zařízení v jednotlivých městských částech.

„Dlouhodobě stojíme za tím, že přirozenými adresáty prostředků z loterií jsou městské části, v nichž se loterie provozují, případně sportovní, kulturní či neziskové organizace, které jsou na těchto penězích závislé. Jakékoliv jiné řešení považuji za fatální chybu,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Konkrétně se jedná o tzv. pevnou sazbu loterní daně, která je ve výši 55 Kč denně za herní místo a nahradila někdejší místní poplatek, který v minulosti městské části inkasovaly. A v případě Prahy nejde o zanedbatelnou částku. Spolu s 20% výnosem z provozu loterií totiž Praha jen za druhé čtvrtletí letošního roku takto získala více než 233 milionů korun, přímo z výherních automatů je to více než 177 milionů.

„Je to naprosto absurdní situace. Městská část ze svého území sice vyžene podnikatele, přitom si ale brousí zuby na jimi odvedené peníze. To je přece krajně nespravedlivé vůči těm, kteří provoz loterií na svém území regulují a kontrolují, a tedy vynakládají výdaje, které jim příjem kompenzuje. Nerozumím tomu, proč by měli být de facto trestáni a o tyto prostředky ošizeni městskými částmi, které se vzdaly možnosti regulace a trh přenechaly hazardním mafiím,“ doplňuje Vrzáň.

Sdružení SPELOS v záležitosti přerozdělování prostředků dlouhodobě stojí na straně těch městských částí, v nichž jsou loterie provozovány, a vyzývá Magistrát ke spravedlivému systému dělení peněz. Situace, kdy by prostředky získávaly obvody s nulovou tolerancí, jím však rozhodně není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…