STEM: Důvěra veřejnosti v českou policii trvale roste

26.07.2017 10:07

České policii důvěřuje dvoutřetinová většina veřejnosti (65 %), což je v dlouhodobé časové řadě STEM od roku 1993 historické maximum. Necelé dvě pětiny občanů (37 %) věří v nezaujatost soudů. Mírně vyšší podíl lidí (41 %) si myslí, že soudy odvádějí dobrou práci. Téměř polovina veřejnosti (46 %) důvěřuje schopnostem orgánů činných v trestním řízení.

STEM: Důvěra veřejnosti v českou policii trvale roste
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 5. až 18. června 2017. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1023 respondentů.

STEM sleduje již od začátku devadesátých let, jakou důvěru mají čeští občané v naši policii a jak obecně hodnotí práci soudů.

Podle posledního průzkumu uskutečněného v červnu letošního roku má dvoutřetinová většina občanů důvěru v českou policii.

Data z časové řady výzkumů STEM od začátku devadesátých let ukazují, že po změně režimu v roce 1989 nebylo pro policii lehké přesvědčit občany o své důvěryhodnosti. Výjimečná situace byla po povodních v roce 2002, kdy důvěra v policii prudce jednorázově stoupla. Od roku 2005 však pozorujeme postupný kontinuální růst důvěryhodnosti české policie. Míra důvěry v policii je dnes nejvyšší v časové řadě STEM (dokonce vyšší než ve výjimečné situaci v roce 2002). Zdá se, že část veřejnosti pozitivně oceňuje současný stav české policie, absenci výraznějších afér a možná se zde odráží i potřeba posílení pravomocí bezpečnostních služeb v souvislosti s diskusí o řešení uprchlické krize.

Důvěru v policii mají častěji lidé starší 60 let (71 %) a lidé s vysokoškolským vzděláním (71 %). Ze srovnání rozdílů podle věku v roce 2015 a nyní vyplývá, že se vydělila právě skupina lidí starších 60 let, u které se míra důvěry v policii zvýšila mnohem výrazněji než u ostatních věkových skupin. V případě vzdělání je patrné, že důvěryhodnost policie posílila hlavně mezi lidmi s nižším vzděláním.

Pohled veřejnosti na práci soudů se od pozitivního vnímání práce policie odlišuje. Více než třípětinová většina občanů (63 %) nemá důvěru v nezaujatost soudů a mírně nižší podíl lidí (59 %) nesouhlasí s tím, že soudy odvádějí dobrou práci. Téměř polovina dospělé populace (46 %) však má důvěru ve schopnosti orgánů činných v trestním řízení.

Důvěra v nezaujatost soudů není postojem, který by se u české veřejnosti výrazně proměňoval, průměrné hodnoty se pohybují kolem hranice 33 %. Nejnižší míru důvěry v nezaujatost soudů jsme zjistili v roce 2011. Od roku 2012 pozorujeme postupné zvyšování míry důvěry.

Podobně i v případě hodnocení práce soudů je zřejmé zvýšení podílů pozitivních názorů oproti předchozím průzkumům. Aktuální hodnota se blíží ojedinělému výkyvu z roku 2002 a teprve další výzkumy potvrdí, zda jde o trend vzestupu, nebo půjde opět jen o vybočení z dlouhodobé stability.

Při hodnocení schopností orgánů činných v trestním řízení vycházíme z výzkumů provedených v letech 2011 a 2013. Z jejich srovnání je patrné zlepšení. Míra důvěry roste, oproti roku 2011 je podíl pozitivních názorů dnes vyšší o 11 procentních bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…