SVOL: Reportáž ČT o sběru hub schvaluje protiprávní chování občanů

16.08.2023 13:21 | Tisková zpráva

Reportáž, odvysílaná dne 13. srpna v pořadu Události – Hlavní zpravodajská relace České televize, vedla Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) k podání stížnosti Radě České televize. Reportáž se týkala profesionálního sběru hub v českých lesích za účelem dalšího prodeje.

SVOL: Reportáž ČT o sběru hub schvaluje protiprávní chování občanů
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

„Velmi nás zaskočila míra neprofesionality pojetí reportáže ve veřejnoprávní televizi, které ve svém vyznění schvaluje protiprávní chování občanů poškozující vlastníky lesů. Reportáž podle našeho názoru může být špatnou inspirací pro další návštěvníky lesa, potencionální profesionální houbaře,“ říká Jiří Svoboda, předseda SVOL.

Profesionální sběr hub v českých lesích za účelem prodeje (podnikání) je totiž v rozporu s § 19 odst. 1 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích, v platném znění, který stanoví, že každý má právo sbírat v lese lesní plody pro vlastní potřebu. Hlavní postava reportáže se však netají tím, že si sběrem hub v lesích, evidentně ne pouze vlastních, či na základě dohody nebo smlouvy s jejich vlastníkem, přivydělává. Několik desítek kilogramů jich má k dispozici pro odběratele z gastronomie. Lesní zákon profesionální sběr hub v lesích jiných vlastníků nedovoluje, ale z reportáže to není zřejmé.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

„Reportáž naopak vyznívá, jako by to byl skvělý podnikatelský záměr, vyrazit do lesa a sbírat desítky kilogramů hub na prodej,“ uvádí Jiří Svoboda. „Proti tomu se jménem nestátních vlastníků lesů ohrazujeme. Posláním České televize je mj. poskytovat objektivní a pravdivé informace a přispívat k právnímu vědomí obyvatel ČR. Ve věci zavádějící reportáže jsme se proto obrátili se stížností na Radu ČT. Požádali jsme také Ministerstvo zemědělství jako ústřední orgán státní správy lesů, aby se vůči prezentovanému sběru lesních plodů vymezilo a uvedlo věc na pravou míru.“

Sběr lesních plodů sice není v českém zákoně o lesích omezen konkrétním určením denního množství, které lze nasbírat, ani vymezením časového úseku, jako je tomu v některých evropských státech (např. Rakousko, Švýcarsko, Itálie), nýbrž formulací „pro vlastní potřebu“ návštěvníka. Jak ale uvádějí právní experti na problematiku Martin Flora, Jiří Staněk a Ivana Průchová v publikaci Lesní zákon. Komentář (2022):

„Tuto neurčitou omezující klauzuli je nutno vztáhnout nikoliv k množství nasbíraných lesních plodů, ale k účelu sběru. Návštěvník lesa nepřekračuje rámec zákona, jen pokud provádí sběr lesních plodů proto, aby je sám spotřeboval, nikoliv proto, aby vlastnické právo k nim převedl na jiného. Lesní plody nabyté na základě práva obecného užívání lesů proto nelze zcizovat; jejich komerční sběr je vyhrazen vlastníkovi lesa a osobám, jimž vlastník lesa toto právo přenechal, například formou služebnosti braní lesních plodů podle § 1261 občanského zákoníku.“

V loňském roce podle údajů připravované Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství Češi nasbírali 39 tisíc tun lesních plodů v rekordní hodnotě 7,8 miliardy korun. Z toho bylo 25 tisíc tun hub v hodnotě 5,2 mld. Kč (průměrně 8,2 kg na domácnost). Veškeré náklady spojené s návštěvností lesů veřejností přitom nesou jejich vlastníci. Odměnou za to jim vláda navrhuje zvýšit pozemkovou daň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…