SVS: Včelaři se zvýšeným výskytem původce varroázy musí do půlky dubna ošetřit svá včelstva

06.04.2019 8:31

Z letošních výsledků pravidelného monitoringu onemocnění včel varroázy vyplývá, že počet včelstev zcela bez roztočů, kteří nákazu způsobují, v ČR vzrostl z loňských 27 na 32 procent. Naopak podíl vzorků s více než třemi roztoči na včelstvo klesl ze 17 procent v roce 2018 na letošních 14 procent.

SVS: Včelaři se zvýšeným výskytem původce varroázy musí do půlky dubna ošetřit svá včelstva
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Státní veterinární správa (SVS) v této souvislosti upozorňuje včelaře, že na stanovištích s nálezem vyšším než tři roztoči v průměru na jedno včelstvo mají v souladu s platnou Metodikou kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2019 povinnost nejpozději do 15. dubna provést ošetření všech včelstev na daném stanovišti.

K ošetření je možné použít registrované veterinární léčivé přípravky a to v souladu s příbalovou informací. Letní ošetření se provádí povinně pouze u kočujících včelstev. Podzimní preventivní ošetření je povinné u všech včelstev na všech stanovištích.

Varroázu způsobuje roztoč kleštík včelí (Varroa destructor), který parazituje jak na zavíčkovaném plodu, tak na dospělých včelách. Varroáza v kombinaci s dalšími faktory, jako jsou virózy, chronické otravy, nízká úroveň zoohygieny, nedostatečnost bílkovinné potravy, působí postupné slábnutí včelstev, které může vést až k jejich úhynu, pokud nejsou chovatelem včas provedena účinná opatření k tlumení varroázy.

Pro plošné sledování výskytu varroázy je každoročně vyšetřena tzv. zimní měl (spad na dně úlu) z každého stanoviště včel v ČR. Vzorky zimní měli je chovatel povinen odevzdat k vyšetření do 15. února daného roku. Na základě výsledků vyšetření vzorků je stanoveno předjarní léčebné ošetření včelstev. Úroveň výskytu původce varroázy se ve srovnání s předcházejícím rokem mírně snížila (viz tabulka níže). Trend výskytu původce varroázy na jednotlivých stanovištích se však může někdy i výrazně lišit. SVS proto i nadále klade důraz na individuální posouzení nákazové situace na konkrétním stanovišti na základě pravidelně prováděného monitoringu výskytu roztoče chovatelem a na cílené ošetření včelstev v indikovaných případech.

„Doporučujeme všem chovatelům včel nespoléhat pouze na výsledek vyšetření zimní měli, ale pravidelně sledovat svá včelstva v průběhu celého roku a to zejména v období takzvaného podletí,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podrobné informace k problematice varroázy jsou k dispozici na webu SVS ZDE.

Průměrný počet roztočů Varroa destructor v odebraných vzorcích v letech 2017 – 2019:

Metodika kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2019 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …