SVS rozhodla o utracení veškeré drůbeže v ochranných pásmech v Ivančicích a v Moravském Krumlově

07.01.2017 11:42

Státní veterinární správa (SVS) na základě vyhodnocení nákazové situace rozhodla o utracení a neškodném odstranění veškeré drůbeže v ochranném pásmu ohnisek v Ivančicích a v Moravském Krumlově. Důvodem bylo zejména neustálé přibývání hlášení o zvýšených úhynech v ohniscích a v ochranných pásmech. K veškerému utracení drůbeže dojde během následujícího víkendu.

SVS rozhodla o utracení veškeré drůbeže v ochranných pásmech v Ivančicích a v Moravském Krumlově
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Do utrácení budou zahrnuty všechny malochovy drůbeže (dle původního sčítání v kontaktních hospodářstvích se mělo jednat cca 1 100 kusů, v současné době odhadujeme, že půjde o několik tisíc zvířat) a komerční reprodukční chov kachen (6 000 ptáků a 60 000 ks násadových vajec, kterých se likvidace také týká) v ochranném pásmu. Utraceno nebude exotické ptactvo v uzavřených pásmech. Pro chovy těchto ptáků budou stanoveny podmínky biologické bezpečnosti. V předchozích dvou dnech bylo přímo v ohniscích nákazy utraceno okolo 100 kusů drůbeže.

Všichni chovatelé, jejichž drůbež byla, či bude nuceně utracena, mohou následně zažádat o finanční kompenzaci od státu, na kterou mají nárok. SVS již v této záležitosti zahájila spolupráci s místními úřady a Ministerstvem zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…