SŽDC: Informovanost strojvedoucích zlepší nové tabulky traťových poměrů

02.10.2019 13:52

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) systematicky pracuje na zlepšování informovanosti dopravců o aktuálních provozních podmínkách na jednotlivých tratích. To platí zejména pro problematiku informací, poskytovaných v rámci tzv. tabulek traťových poměrů (TTP).

SŽDC: Informovanost strojvedoucích zlepší nové tabulky traťových poměrů
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Práce na vytvoření jejich nové formy přitom SŽDC zahájila již několik měsíců před vykolejením nákladního vlaku na konci července u Mariánských Lázní, které vyvolalo bouřlivé diskuze na dané téma.

„Novou podobu softwaru TTP připravujeme už delší čas ve spolupráci se Žilinskou univerzitou. Na posledním společném jednání, které se uskutečnilo začátkem září, jsme stanovili časový harmonogram dalšího postupu. Inovovaný software včetně nové, jednodušší vizuální podoby TTP bude k dispozici na přelomu letošního a příštího roku. V současné době je připraven zhruba z 85 %,“ uvádí generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Jak dodává, postupně se zkouší další verze tak, aby se nová forma TTP mohla od počátku příštího roku začít používat v ověřovacím provozu na vybraných tratích.

Data TTP budou pro dopravce k dispozici ve dvou obsahově identických formátech, tzn. stejně jako v současnosti ve formátu PDF a zároveň ve strojově čitelných datech ve formátu XML. Dopravce si bude moci sám vybrat, který formát chce používat. U formátu XML bude navíc zcela na rozhodnutí dopravce, zda si k němu vytvoří vlastní aplikaci pro potřeby strojvedoucích.

SŽDC zároveň nad rámec současně platné legislativy vydá až do doby rutinního zavedení nového formátu TTP dočasný pokyn generálního ředitele, kterým bude určeno, že veškeré změny TTP související s bezpečností provozu budou dnem účinnosti pokynu barevně zvýrazňovány. Nad rámec předpisu SŽDC D1 bude rozšířeno i zpravování strojvedoucích písemným rozkazem.

Jde o vstřícný krok SŽDC ve vztahu k dopravcům, který byl prezentován 17. 9. v Pardubicích na dalším setkání manažera drážní infrastruktury se zástupci strojvedoucích a dopravců. Setkal se s velmi pozitivní zpětnou vazbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…