SŽDC: Riskuješ? Zaplatíš! A někdy i životem…

26.06.2016 12:53

Preventivně bezpečností akci „Riskuješ? Zaplatíš!“ uspořádala Správa železniční dopravní cesty a Policie České republiky. Touto akci na území Královohradeckého kraje chtějí obě instituce upozornit na riskantní chování řidičů i chodců při pohybu na železnici a železničních přejezdech.

SŽDC: Riskuješ? Zaplatíš! A někdy i životem…
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Jenom v tomto regionu bylo od začátku roku v kolejišti sraženo 8 osob. Vzhledem k tomu, že lidé jsou nepoučitelní, jsme se rozhodli uspořádat další z řady preventivně bezpečnostních akcí Riskuješ? Zaplatíš!. Po Liberecku a Pardubicku jsme tentokrát kontrolovali neukázněné cestující a řidiče v Královohradeckém kraji. Smyslem akce není pouze represe, ale především osvěta. Mnoho lidí totiž stále neví, že přecházením kolejí porušují zákon a vystavují se pokutě až do 10 000 korun.

V následujících železničních stanicích Hradec Králové hl. n., Hradec Králové - Slezské Předměstí, Solnice, Trutnov hl. n., Malé Svatoňovice a Náchod jsme zkontrolovali 183 přestupců. V naprosté většině vyřešili příslušníci Policie ČR tyto přestupky domluvou. I z tohoto přístupu je vidět, že se jednalo skutečně o preventivní akci.

Velkým nebezpečím při zkracování si cesty přes koleje, mohou být například i obyčejná audio sluchátka nebo mobilní telefon. Se sluchátky na uších totiž chodec neslyší blížící se nebezpečí. Stačí se pak už jen špatně rozhlédnout nebo se neopatrně přiblížit ke kolejím. Přes puštěnou hudbu či probíhající telefonický hovor člověk neslyší blížící se vlak ani jeho houkání. Navíc, dnešní nové elektrické jednotky jsou natolik tiché, že je přecházející člověk i bez sluchátek může zaznamenat až na poslední chvíli. V této situaci většina lidí zpanikaří a velmi často hrozí pád do kolejiště přímo pod kola rozjetého vlaku.

„Neukáznění cestující, kteří si zkracují cestu přes koleje, riskují život. Osobní vlak rozjetý na 80 kilometrů za hodinu, bude za použití všech dostupných brzdných prostředků a při ideálních adhezních podmínkách, zastavovat přes tři sta metrů. Každý by si měl uvědomit, jestli je těch ušetřených pár minut skutečně natolik důležitých,“ říká generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

SŽDC na vytipovaných úsecích, kde lidé nejčastěji přechází koleje, ve spolupráci s PČR provádí pravidelné kontroly, které mají hlavně působit preventivně. Možná i to je důvodem, proč čísla usmrcených lidí vlakem meziročně klesají. Ani tak to ale nejsou veselá čísla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…