SŽDC: V rámci výstavby železnice na letiště vznikne ve středních Čechách téměř 1 400 parkovacích míst

08.01.2019 11:26

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rozvíjí nejen železniční dopravu, ale nepřímo pozitivně ovlivňuje i tu silniční. Součástí modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla je výstavba 1 374 nových parkovacích míst typu P+R (park + ride) ve středočeských obcích podél této trasy.

SŽDC: V rámci výstavby železnice na letiště vznikne ve středních Čechách téměř 1 400 parkovacích míst
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Tyto důležité doprovodné investice společně se samotnou modernizací pomohou snížit provoz na silnicích a posílit přestupní vazby na železniční dopravu mezi Kladenskem, oblastí na západ od Prahy a jejím centrem.

Na nejvýznamnější rozšíření parkovacích ploch se mohou těšit v Hostivici, kde SŽDC plánuje výstavbu dvou záchytných parkovišť P+R s celkovou kapacitou 461 míst. Stovky dalších parkovacích stání vzniknou v Jenči (256), Kladně (273) a u zastávky Malé Přítočno, která nahradí stanici Unhošť (384). Všechny tyto obce jsou navíc napojeny na dálnici D6, nová parkoviště tedy společně s modernizací trati odlehčí Praze i od vozidel ze severozápadních Čech a dalších regionů.

„Praha 6 nedávno rozšířila modré zóny, což pomohlo místním rezidentům, ale uškodilo Středočechům, kteří do této městské části dojíždějí za prací či studiem. Velmi mě těší, že v rámci výstavby železnice na letiště pomůžeme s řešením tohoto problému. Praha se v současnosti zejména po ránu potýká s velkým náporem středočeských aut a v budoucnu se bude situace spíše zhoršovat. Netřeba dodávat, že oblast mezi největším středočeským městem a Prahou patří k nejvytíženějším. Naším úkolem je udělat maximum pro to, aby i v této aglomeraci lidé přesedli z aut do vlaků,“ vysvětluje Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy.

V Hostivici vzniknou v blízkosti železniční stanice parkoviště P+R Jih a P+R Sever. Zatímco jižní parkoviště dosáhne kapacity 252 stání a bude sloužit především pro místní obyvatele, severní parkoviště bude zahrnovat 209 míst a ocení jej zejména řidiči přijíždějící po dálnici D6.

Podobným způsobem jsou navržena i P+R parkoviště v Jenči. Jižně od kolejiště vznikne 41 stání pro místní obyvatele. Tuto kapacitu bude možné v budoucnu navýšit. Severně od kolejiště pak vyroste 215 stání pro cestující z Hostouně, Dobrovíze a dalších obcí napojených na D6.

Severní parkoviště v Malém Přítočně s kapacitou 33 míst a možností dalšího rozšíření poslouží vozidlům z obcí Malé a Velké Přítočno. Jižní P+R bude napojeno přímo z dálniční mimoúrovňové křižovatky Unhošť a poskytne 351 stání.

V Kladně projekt počítá s výstavbou parkoviště P+R, ale také B+R (bike + ride). V bezprostřední blízkosti železniční stanice Kladno město bude možné odstavit 46 automobilů a 84 jízdních kol. Druhý objekt nabídne 227 parkovacích míst, z nichž 8 bude určeno osobám se sníženou schopností pohybu a orientace.

U vybraných zastávek dále vzniknou parkoviště K+R pro krátkodobé zastavení.

Cílem modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla je proměnit stávající železnici na moderní dvoukolejný a elektrifikovaný koridor a ze stanice Praha-Ruzyně vybudovat odbočku na mezinárodní letiště. Ve špičce tak bude možné vypravit z centra Prahy na letiště 6 párů osobních a spěšných vlaků za hodinu. Praha se tak stane jedním z mála evropských velkoměst, které cestujícím umožní dostat se z centra na letiště do 30 minut.

V rámci projektu se SŽDC v současné době prioritně věnuje inženýrské činnosti, hledání kompromisních řešení pro nevyjasněné či problematické oblasti zejména v husté zástavbě a přepracování plánů. Investor již podal žádost o územní rozhodnutí k modernizacím úseků Praha-Bubny – Praha-Výstaviště, Praha-Ruzyně – Kladno a Kladno – Kladno-Ostrovec.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…