SŽDC informovala dopravce o dodávkách trakční elektřiny v příštím roce

07.12.2018 16:22

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes uspořádala další setkání se zástupci železničních osobních dopravců (České dráhy, LEO Express Global a RegioJet) a sdružení ŽESNAD zastupujícího většinu železničních nákladních dopravců působících v České republice. Cílem setkání bylo informovat o výsledcích nákupu trakční elektřiny a o její ceně na rok 2019 v procesu zúčtování trakční spotřeby.

SŽDC informovala dopravce o dodávkách trakční elektřiny v příštím roce
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Cena za trakční elektřinu, kterou budou od 1. 1. 2019 hradit dopravci využívající závislou trakci, činí 2 394,93 Kč/MWh. Nutnou podmínkou pro její odběr z železniční napájecí infrastruktury je uzavření Smlouvy o dodávkách trakční elektrické energie mezi příslušným dopravcem a SŽDC.

Na setkání byl dále prezentován dosavadní vývoj zavádění nového způsobu zúčtování trakční spotřeby, tzv. hybridního modelu. Tento způsob reflektuje železniční hnací vozidla, která jsou vybavena systémem měření spotřeby trakční elektřiny a vozidla bez tohoto systému. Hnací vozidla schopná měřit spotřebu umožní dopravcům, při zohlednění technických ztrát v trakční soustavě, platit za skutečně odebranou trakční elektřinu. Rovněž budou zohledněny další aspekty související s odběrem trakční elektřiny a jejím rozúčtováním, jako jsou technické ztráty nebo vliv ročních období.

SŽDC věří, že uvedenými kroky v oblasti zúčtování trakční spotřeby železničním dopravcům se Česká republika zařadí mezi špičku v rámci Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…