SŽDC začíná letos opravovat velké výpravní budovy

08.03.2019 19:49

Během následujících měsíců zahájí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravy a rekonstrukce desítek výpravních budov po celém Česku. Vedle řady menších projektů se začnou realizovat i velké investiční akce za desítky milionů korun, například rekonstrukce na nádražích v Berouně, Praze-Smíchově či Havířově, opravovat se letos začne i fasáda historické Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží.

SŽDC začíná letos opravovat velké výpravní budovy
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

„Také letos budeme pokračovat v rekonstrukcích nádražních budov. Desítky jsme už po převzetí jejich správy před více než dvěma lety opravili, další postupně přijdou na řadu. V letošním roce zahájíme opravy i velkých nádražních budov,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Zřejmě nejsledovanějšími projekty budou oprava fasády Fantovy budovy na největším českém osobním nádraží a dále oprava budovy v Praze na Smíchově. První z projektů se začne realizovat v dubnu a vyjde na 171 milionů korun. V případě Smíchova se jedná o náklady ve výši 400 milionů korun a stavební práce by měly započít během léta letošního roku. V rámci opravy Fantovy budovy se nezasáhne do vnitřních prostor objektu, bude se obnovovat pouze fasáda, okna a částečně i střecha. Na Smíchově proběhne kompletní rekonstrukce celé výpravní budovy, cílem bude její maximální využití, oživení prostor a zvýšení cestovního komfortu. Mimo jiné zde dojde k rozšíření nabídky doplňkových služeb pro cestující, například nově zde vznikne komerční prostor pro supermarket. V případě hladkého průběhu stavebního řízení se rovněž zahájí práce na rekonstrukci objektu bývalé kliniky v Jeseniově ulici v Praze.

Kompletní rekonstrukcí projdou budovy v Berouně a v Písku

Z dalších velkých investičních akcí se letos rozběhne kompletní rekonstrukce výpravní budovy v Berouně, která začne v červenci a vyjde na 233 milionů korun. Zde se stavební práce zaměří na modernizaci odjezdové haly i sousedního administrativního objektu, který bude i nadále sloužit svému účelu. Opravené kanceláře obsadí zaměstnanci SŽDC. Na podzim pak odstartují stavební práce v Písku, kde se za 35 milionů korun provede celková rekonstrukce budovy. V jejím přízemí vznikne nové sociální zařízení pro veřejnost. Počítá se zde také s vybudováním administrativních prostor a nových parkovacích míst.

Největším projektem na Moravě bude rekonstrukce výpravní budovy v Havířově

Již v dubnu začne rekonstrukce výpravní budovy v železniční stanici Havířov, což bude na Moravě největší letos realizačně zahajovaný projekt. V Havířově nezíská rekonstruovanou podobu jen hala, ale i její levá administrativní část, kde vznikne čekárna pro cestující a odpočinková místnost pro vlakové čety. Vnitřní prostory nádražní budovy budou nabídnuty externímu nájemci. Náklady na přestavbu, která potrvá přibližně 24 měsíců, budou 138 milionů korun. Souběžně s výše uvedenou akcí bude probíhat úprava přednádražních prostor, kterou realizuje město Havířov.

V Bohumíně začne v září poslední fáze rekonstrukce výpravní budovy započatá ještě původním vlastníkem, tedy Českými drahami. Opravy se dočkají plochá střecha na části objektu, dále prostory dopravní kanceláře včetně zázemí pro zaměstnance a prostory zničené požárem v roce 2016.

Zajímavým moravským projektem bude rekonstrukce nádražní budovy v Hanušovicích, kde se odbourá část současného objektu, výrazně se zlepší zázemí pro cestující a proběhne řada dalších stavebních úprav.

V roce 2019 bude zahájena mj. rovněž rekonstrukce výpravních budov ve Frenštátu pod Radhoštěm, Šternberku, Křižanově či Třebíči.

Vedle těchto velkých investičních akcí bude SŽDC v letošním roce realizovat i stovky akcí po celé republice v rámci oprav a údržby nádražních a provozních budov. V Čechách lze zmínit například opravu střechy a inženýrských sítí budovy v Praze-Holešovicích, opravu střechy a revitalizaci veřejných WC v Mostě, opravu střechy a přístřešku na nástupišti v Českém Krumlově či různé stavební práce v Horažďovicích, Velkém Oseku a Rumburku.

Na východě republiky pak letos proběhnou opravy nádražních budov například v Krnově, Vyškově na Moravě nebo Frýdku-Místku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…