SZPI: Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

14.02.2021 17:33

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.

SZPI: Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 38 provozovnách společného stravování a posoudili zde 47vzorků fritovacích olejů.

U celkem 18,5% z kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U 2 vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení - vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a zejména měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a také laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v akreditované laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U 10% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví.

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat setrvalý stav. V roce 2019 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u 16% z kontrolovaných provozoven, v roce 2018 šlo o 26% z kontrolovaných provozoven. Celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.

Přehled všech hodnocených vzorků včetně fotodokumentace viz sekce Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …