SZPI disponuje novou metodou proti falšování vín

17.07.2017 7:33 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně akreditovala novou laboratorní metodu, pomocí které bude možné identifikovat vína falšovaná přidáním syntetických aromatických látek.

SZPI disponuje novou metodou proti falšování vín
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Aromatické složky do vína přirozeně vstupují z hroznů révy vinné a další se dotváří během fermentace a procesu zrání. Přidání umělých – syntetických – aromat náleží k nepovoleným postupům při výrobě vína. Syntetická aromata je možné legálně prodávat a jejich použití je v řadě potravinářských odvětví povoleno, ve vinařství nikoliv.

Od roku 2014 inspektoři SZPI specializovaní na kontrolu vína prostřednictvím profesionální degustace zjistili řádově desítky vín, která přes zákaz syntetická aromata obsahovala. Mezi nejčastěji tímto způsobem falšované odrůdy patřila Pálava. U těchto vín degustátoři konstatovali patrné syntetické broskvové aroma.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Martin Exner byl položen dotaz

Nedůvěra

Mluvíte o rostoucí nedůvěře v regulérnost voleb, ale uvědomujete si i to, že čím dál víc lidí nevěří vám politikům? Zamýšlel jste se nad tím proč? Já třeba už nevěřím těm věčným slibům, jak se budeme mít líp, jak se vyřeší problémy, které tu jsou roky (např. nedostupné bydlení). Všichni před volbami...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Další zadržené zboží karlovarskými celníky

22:31 Celní správa: Další zadržené zboží karlovarskými celníky

Karlovarští celníci zadrželi od začátku května na tržnici u Chebu zboží za více než 105 milionů koru…