Sametové arkády v Národním divadle

10.11.2019 10:12

Činohra Národního divadla 29. října 2019 slavnostně spustila Sametové arkády.

Sametové arkády v Národním divadle
Foto: Národní divadlo
Popisek: Národní divadlo

V interaktivní instalaci Sametové arkády vystavujeme herní arkádové automaty vyvinuté speciálně u příležitosti výročí sametové revoluce. Jsou umístěné ve třech budovách Národního divadla (v historické budově, ve Stavovském divadle a na Nové scéně), kde si je mohou návštěvníci volně zahrát. Automaty budou v budovách ND do ledna 2020.

Herní automaty. Arkádové automaty. Bojovat proti zlu, bavit se, žít – to vše je možné jedině směnou za peníze. Boj za revoluci. Jaké to je být kladným hrdinou? Jaké to je, organizovat revoluci? Václav Havel jako postavička v počítačové hře? Zhmotněný paradox ideálů versus byznysu a plané zábavy. Přijď nahrát vyšší skóre než Havel!

Hry jsou inspirované tradičními herními mechanikami i estetikou coin-op automatů, které putovaly v pouťových maringotkách v Československu na přelomu 80. a 90. let. Významnou složkou jsou texty ve hrách, které jsou mixem autorské fikce a dobových dokumentů. Hudba jsou chiptune variace na písně spjaté s revolucí (Jaroslav Hutka: Náměšť, Spirituál kvintet: Jednou budem dál, Tublatanka: Pravda víťazí). Instalace obsahuje tři typy herních automatů:

1. Revolution Booster: Velvet Kamikaze. Umístěn na Nové scéně a ve Stavovském divadle. V této PacManem inspirované hře se hráč stává před fízly utíkajícím fiktivním Martinem Šmídem s možností položit svůj život za revoluci.

2. Revolution Booster: Letris / Reshaping Letná. Umístěn na Nové scéně a v historické budově. Hráč pomáhá organizovat přicházející davy demonstrantů na Letné 25. listopadu 1989, a to formou blízkou Tetrisu. Ve hře lze číst autentická dobová hesla z transparentů.

3. Revolution Booster: Havel Race. Umístěn na Nové scéně. V této závodní hře se hráče stane osobním řidičem Václava Havla a musí ho dovézt včas na různá setkání. Jednotlivé levely jsou vytvořeny na základě reálných událostí – setkání Václava Havla s představiteli režimu, jednání Občanského fóra apod.

V rámci slavnostního spuštění proběhla přednáška Jaroslava Švelcha o československých
politicky angažovaných počítačových hrách za socialismu. Její záznam lze zhlédnout zde:
https://www.facebook.com/novascena/videos/577211223013974/

K automatům během podzimu vzniknou také let‘s play videa s osobnostmi z řad herců Činohry Národního divadla. Ty bude možné nalézt na Youtube kanálu ČinohryND ZDE. Instalace Sametové arkády je součástí oslav sametové revoluce Sametová simulace, které produkuje Činohra Národního divadla ve spolupráci se skupinami VOSTO5 a 8lidí. Více zde. Informace o dalších akcích Činohry Národního divadla zde.

Tvůrčí tým instalace: Hza Bažant (koncept, grafika, design), Lukáš Franěk (programování a technické řešení), Jan Frič (koncept), Nina Jacques (texty), Marta Ljubková (koncept, texty) a Matyáš Řezníček (hudba).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…