Sanatoria Klimkovice: Fotografie, zachycující důležité okamžiky loňského roku, budou vystaveny do konce ledna

23.01.2021 12:13

Přes tři stovky klientů, kteří v současnosti rehabilitují v Sanatoriích Klimkovice, mají sice omezené možnosti vyžití ve volném čase, zato si užívají široký výběr speciálních procedur a terapií i klid zasněženého lázeňského areálu a přilehlého lesoparku. Ještě do konce ledna mohou také na lázeňské kolonádě navštívit unikátní výstavu fotografií, která zachycuje zásadní události loňského neobvyklého roku.

Sanatoria Klimkovice: Fotografie, zachycující důležité okamžiky loňského roku, budou vystaveny do konce ledna
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Po vánoční přestávce se Sanatoria Klimkovice opět otevřela 4. ledna, aktuálně v nich rehabilituje celkem 320 dospělých a dětských klientů, kteří jsou soustředěni v budově A s kapacitou 360 pacientů. Budova B, která běžně slouží jako dětská léčebna, je v současnosti uzavřena a je na základě dohody s Moravskoslezským kraje blokována pro případné umístění pacientů z přetížených nemocnic. Zároveň se v objektu B už od prosince rekonstruuje vanové oddělení určené k léčebným koupelím. Stavební práce by měly být hotovy v únoru.

V lázních se nadále dodržují přísná protiepidemická opatření k zamezení šíření nemoci covid-19. Klienti i zaměstnanci jsou povinni nosit na veřejných místech a při procedurách roušky, všechny prostory se opakovaně dezinfikují, v celých lázních je zákaz návštěv a pacienti se mohou zdržovat pouze v areálu a přilehlém lesoparku. Mimo provoz jsou kavárny, bar i restaurace, nekonají se kulturní a společenské akce pro veřejnost, ale ani pro klienty lázní. Kolonádu tak osvěžuje alespoň výstava fotografií, které zachycují významné události loňského roku. Instalovaná je v části lázeňské galerie u kavárny. Autory snímků jsou fotografové lázní Radovan Šťastný a Daniel Schulz, snímky pro výstavu poskytli také mluvčí lázní Ivana Gračková, fotograf ČTK Jaroslav Ožana ČTK, fotograf Deníku Lukáš Kaboň nebo Karel Janeček z Blesku.

„Chtěli jsme nám i našim klientům připomenout velmi netradiční, náročný rok, jaký lázně nikdy dříve nezažily. Výstava ale také ukazuje, že i když jsme prožívali mnoho těžkostí, tak uplynulé měsíce přinesly i nejednu radost zejména v životech jednotlivých pacientů,“ řekla kulturní referentka Sanatorií Klimkovice Mária Bílková.

Dvacet barevných obrazů o formátu A3 představuje novinky z oblasti léčby včetně té nejdůležitější, kterou bylo zahájení poskytování komplexní neurorehabilitace pro děti s dětskou mozkovou obrnou za úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Snímky také připomínají rozšíření nabídky speciálních procedur o novou vysokoindukční magnetoterapii, vznik filmu na téma rehabilitace pacientů s roztroušenou sklerózou, komplexní modernizaci prostor ergoterapie a elektroléčby. Zachycují též mimořádnou tiskovou konferenci hokejového týmu HC Vítkovice Ridera, na níž se představil nový hráč Roman Polák. Ukazují nově vybudovanou bioklimatickou pergolu Pilsner Pub, zrekonstruované prostory recepce a prodejny potravin, nově nainstalovanou kolekci bezmála čtyřiceti moderních obrazů v celé rehabilitační části budovy A, veselé velkoplošné polepy v ordinacích dětských lékařů i nový design obalů lázeňských oplatků. Mapují loni ojedinělé akce pro děti a kulturní podniky jako například tradiční Valentýnský ples, první ročník letního setkání Bylinky v lázních nebo mimořádný koncert Baví nás bavit, na němž vystoupil i zpěvák Daniel Hůlka.

„Tato část výstavy by ovšem v každém jiném roce byla mnohem, mnohem bohatější. Loni se nám v těch několika málo týdnech, kdy to bylo možné, podařilo uspořádat jen velmi omezené množství kulturních a společenských akcí, které jinak patří k oblíbeným nejen u našich klientů, ale také u veřejnosti, jež je hojně navštěvuje,“ smutně komentovala události loňského roku pracovnice marketingu Sanatorií Klimkovice a spoluautorka výstavy Lucie Ptašková.

Zaznamenáno je i svépomocné šití roušek při prvním nárazu epidemie covidu-19 na jaře loňského roku, zřízení skupiny pro děti zaměstnanců v době podzimního uzavření škol. K nejsmutnější sérii patří snímky odjezdu posledních pacientů 9. dubna před historicky prvním uzavřením lázní za 26 let jejich existence. Na více než dva měsíce byly mimo provoz poté, co vláda zařadila mezi protiepidemická opatření zákaz přijímat na rehabilitační pobyty nové klienty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …