Sdružení místních samospráv: Na místní komunikace státní rozpočet nepamatuje. Starostové zamíří ve čtvrtek do ulic

08.08.2017 21:40

Kolaps vyjednávání ministryně pro místní rozvoj s ministrem financí má nečekané důsledky. Nebudou peníze na obnovu místních komunikací. Jsou v majetcích obcí, kterým zase schází prostředky. Dotační titul možná nebude vůbec vyhlášen a starostům dochází trpělivost. Proto chystají protest.

Sdružení místních samospráv: Na místní komunikace státní rozpočet nepamatuje. Starostové zamíří ve čtvrtek do ulic
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Infrastruktura malých obcí, tedy například budovy, kanalizace či místní komunikace je několik desítek let podfinancovaná. Aktuálně navýšené příjmy obcí z rozpočtového určení daní tak nyní pokryjí běžnou údržbu, ale rozhodně nestačí na sanaci havarijních stavů.“ To tvrdí Sdružení místních samospráv ČR ústy svého předsedy Stanislava Polčáka. Ten dále dodává, že nezdar ve vyjednávání o návrhu zákona o státním rozpočtu v kapitole ministerstva pro místní rozvoj totiž vyvolal mezi starosty velkou vlnu nevole. Dotační titul na obnovu místních komunikací se totiž měl ještě dále navýšit, rozhodně ne pozastavit.

Například Sychrov v Libereckém kraji má v majetku kromě 16 kilometrů místních komunikací také tři lávky pro pěší a pět mostů. Jen sanace havarijního stavu jediného mostu je rozpočtována na více než 3 miliony korun. S ročním rozpočtem 4 miliony korun pak obec bez dotací na obnovu této infrastruktury nezmůže vůbec nic.

A jaké kroky obce nyní připravují? „Již v pondělí jsme oslovili ministra financí Ivana Pilného s žádostí o schůzku. Věříme, že nám bude vyhověno. Ve čtvrtek hodláme uspořádat také poklidný happening, starostové pana ministra chtějí seznámit s reálným stavem místních komunikací na venkově,“ dodává místopředseda Sdružení Jan Sedláček. Sdružení místních samospráv paralelně rozjíždí také mapovací projekt, který má poskytnout komplexní data o stavu místních komunikací na území České republiky. Již nyní je však zřejmé, že podfinancovanost jen u místních komunikací činí řádově miliardy korun.

Snížení finančních prostředků pro potřeby venkova nezasáhne pouze místní komunikace, ale také další oblasti rozvoje a obnovy obcí, například výstavbu domů pro seniory.

O Sdružení místních samospráv ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1200 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…