Sdružení místních samospráv: Pět pohromadě pro lepší stavební zákon

26.05.2021 13:30

Poslanecká sněmovna dnes zřejmě bude ve třetím čtení hlasovat o novém stavebním zákonu.

Sdružení místních samospráv: Pět pohromadě pro lepší stavební zákon
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Obce jsou dlouhodobě proti některým změnám, které vyplývají z návrhu Ministerstva pro místní rozvoj ČR i z komplexního pozměňovacího návrhu poslance Kolovratníka. Důvody, proč samosprávy tyto návrhy považují za špatné, najdete níže.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

Na naši výzvu řadoví starostové kontaktovali a stále kontaktují poslance ve svých regionech a ptají se jich, zda pro zrušení "jejich" stavebního úřadu zvednou ruku. Přes 1300 podpisů má petice, která požaduje zachování stavebního řízení v působnosti obcí a odvolává se na slib premiér Babiše.

Pět pohromadě pro lepší stavební zákon

1) Úředník a služba se vzdálí občanovi. I když se agenda více zdigitalizuje a mnoho dokumentů si budou různé úřady konečně posílat mezi sebou, občanovi se „jeho“ stavební úředník v novém centrálním úřadě jen vzdálí a bude mu méně nápomocný. Úřad není jen místo, které dává razítka, ale může i poradit, jak správně postupovat. Mezilidský kontakt je v tomto ohledu jen těžko nahraditelný.

2) Přijdou chybná rozhodnutí. Stavební úředník v centrálním úřadu nebude mít znalost lokality, tak jako když působí v obci a regionu. Přibude špatných rozhodnutí a místních sporů. Stavební agenda je velmi složitá a rozsáhlá. Nově přijatí úředníci budou potřebovat čas a pomoc zkušenějších kolegů při jejím nastudování. Obáváme se, že časový stres a vytíženost kapacit rovněž podepíšou na vyšší chybovosti.

3) Úřady budou mít nedostatek lidí. Úředníci z obcí nechtějí a udržet je zde chtějí i starostové, kteří pro ně budou mít dostatek jiné práce. Stát nemá zajištěn pro nový úřad dostatek odborníků. Hrozí průtahy nebo dokonce celkový kolaps řízení.

4) Vzroste počet černých staveb. Bez místní znalosti území a při pocitu, že „kontrolní úřad je přece daleko“, reálně hrozí, že vzroste trend načerno vybudovaných nebo zrekonstruovaných staveb. Budou to ale stále obce, kdo se s touto problematikou budou potýkat. Odebráním stavebních úřadů ze své působnosti přitom obce přijdou o nástroj, kterým mohou černému stavebnictví předcházet.  Přece nechceme za pár let s povzdechem sledovat malebně uspořádané vesnice při přechodu hranic do Rakouska nebo Německa?

5) Milióny občanů jsou důležitější než zájmy developerů a oligarchů. Je veřejné tajemství, že nový návrh stavebního zákona si nadiktovali velcí developeři a oligarchové, aby se jim snáze prosazovaly jejich zájmy. Když bude úřad centralizovaný, bude pro ně snazší si vše prolobovat. Přijetím tohoto legislativního paskvilu utrpí především zájmy běžných občanů. Jde to proti logice, kdy mají zákony běžným lidem poskytovat spolehlivé mantinely a život jim ulehčovala. Tento zákon ale ve výsledku usnadní život jen pár oligarchům ve stavebnictví.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…