Sdružení místních samospráv upozorňuje na zásadní problémy s plněním povinností zákona o střetu zájmů

05.12.2018 18:50

Více než 7,5 tis. komunálních politiků odmítá plošné zveřejňování svých citlivých osobních údajů ze svých prohlášení dle zákona o střetu zájmů. SMS ČR souhlasí s tím, že komunální politici mají povinnost rozumný rozsah svých údajů sdělovat státním úřadům, s plošným zveřejňováním těchto osobních údajů však sdružení nesouhlasí.

Sdružení místních samospráv upozorňuje na zásadní problémy s plněním povinností zákona o střetu zájmů
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Přes původní příslib, že bude vyčkáno na rozhodnutí Ústavního soudu, u nějž byl napaden zákon o střetu zájmů, Ministerstvo spravedlnosti vyzvalo přestupkové úřady, aby se všemi těmito komunálními politiky bylo zahájeno přestupkové řízení.

Ministerstvo spravedlnosti, jakožto správce centrálního registru, vyzvalo v srpnu veřejné funkcionáře, kteří svoji povinnost nesplnili, aby doplnili svá oznámení. Výzva byla adresována téměř 25 000 veřejným funkcionářům z celkových 33 235 veřejných funkcionářů, tedy povinnost nesplnilo více než 75 % veřejných funkcionářů. Po obdržení výzvy se počet snížil na 7 568 (22,8 %) veřejných funkcionářů, kteří svoji povinnost nadále odmítli splnit a nepodlehli tak nátlaku ze strany Ministerstva spravedlnosti, které tím porušilo dohodu o odložení sankcionování do doby rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Drtivá většina těchto veřejných funkcionářů tak neučinila z důvodu ochrany svého soukromí a soukromí svých nejbližších.

„Požádal jsem jménem skupiny senátorů Ústavní soud s ohledem na dopady tvrdého postupu ze strany ministerstva spravedlnosti o projednání naší stížnosti naléhavě, tj. mimo pořadí. Jde o dopady, které pociťují tisíce starostů, místostarostů a radních, kteří hájí svá ústavou zaručená práva,“ uvádí senátor Michael Canov (SLK), který zastupuje skupinu senátorů před Ústavním soudem. Ústavní soud dosud na tuto žádost nereagoval. 

SMS ČR rozhodlo poskytnout pomoc pro stíhané komunální politiky, konkrétně bezplatné právní zastoupení pro všechny starosty a radní svých členských obcí, s nimiž bylo zahájeno řízení pro porušení povinností dle zákona o střetu zájmů, a kteří chtějí bránit svá ústavně zaručená práva, dokud ve věci nerozhodne Ústavní soud ČR. „Naší snahou je konkrétně pomoci v situaci tisíců popotahovaných starostů, místostarostů a radních, kteří jen chtějí, aby stát jejich oznámení nezveřejňoval plošně všem anonymně. Ocitli se ve složité osobní situaci a potřebují účinnou právní pomoc v zákoně, který je mimořádně komplikovaný,“ uvádí předseda SMS ČR a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) a členka předsednictva SMS ČR vyzvala dnes Ministerstvo spravedlnosti, potažmo obce s rozšířenou působností, aby odložili další kroky v řízení o přestupku do doby, než rozhodne Ústavní soud ČR o senátorském návrhu na přezkum zákona o střetu zájmů. „Budu k tomu i zítra interpelovat pana ministra, tedy pokud dorazí na jednání sněmovny,“ uvádí poslankyně Kovářová.

Předseda SMS ČR Stanislav Polčák zdůraznil, že zákon o střetu zájmů je i mimořádně administrativně náročný. Například v případě, kdy nyní po komunálních volbách zanikly mandáty starostů, místostarostů či radních a do funkcí nastoupili nově zvolení starostové, místostarostové a radní, pak na malých obcích, kde není zřízena funkce tajemníka obecního úřadu, tito „nováčci“ mají osobní povinnost nahlásit do registru datum ukončení funkcí svých předchůdců. Tuto povinnost mají do 15 dnů ode dne ukončení funkcí dřívějších starostů, případně radních. „Bohužel noví funkcionáři o této své povinnosti neví. Ministerstvo spravedlnosti upozornilo na povinnost splnit tento zápis, ale jejich pokyn byl směřován ještě na dřívější funkcionáře. Noví tedy vlastně vůbec netuší o této povinnosti,“ uzavírá Stanislav Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…