Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů: Vánoční stromky přímo od nás. Výrazně levněji než od konkurence

14.12.2020 18:47

Vedle nabídky komerčních pěstitelů vánočních stromů nebo velkých obchodních řetězců lze získat vánoční stromek také přímo od vlastníka lesa. Takové stromky pocházejí z výchovných zásahů v mladých lesních porostech a jsou výrazně levnější.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů: Vánoční stromky přímo od nás. Výrazně levněji než od konkurence
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Jak upozorňuje Ing. Stanislav Janský, místopředseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), občané rozhodně nemohou navštívit libovolný les s pilkou. „Každý les někomu patří a jedná se o krádež jako každou jinou. Právo vyříznout vánoční stromek nebo stromky na svém majetku má pouze vlastník.“

Možnost prodeje vánočních stromků z prořezávek mají všichni vlastníci lesa, pokud se na jejich lesním majetku nachází věkově, výškově a hustotou odpovídající lesní porost. Kdo má pouze několik desítek arů nebo jednotky hektarů lesa, ten zpravidla využije k danému účelu pouze jeden nebo několik stromků určených pro členy rodiny nebo nejbližší známé. V případě, že je rozloha vhodných jehličnatých porostů větší, mohou samozřejmě i tito vlastníci spojit provedení výchovy lesa s následným prodejem vytěžených stromků.

Nevýhodou stromků z prořezávky je zpravidla nižší kvalita způsobená jejich rychlejším růstem, popř. různými škodlivými činiteli. Velkou výhodou pak cena, která se často pohybuje až na jedné třetině komerčního zboží. Z běžných lesních dřevin jsou jako vánoční stromky stále více poptávány domácí jehličnaté dřeviny - smrk ztepilý a borovice lesní. Domácí jedle bělokorá je jako vánoční stromek méně vhodná z důvodu jejího velmi malého zastoupení v lesích.

V předvánočním čase bohužel dochází ke krádežím stromků. Proto většina vlastníků lesů a jejich odborných lesních hospodářů v tomto období provádí pravidelné pochůzky v ohrožených lesních porostech. Těžba vánočního stromku v cizím lese je podle platného lesního zákona zakázána a případnému hříšníkovi hrozí uložení pokuty za přestupek až do výše 15 000,- Kč. U cennějších porostů, např. jedle bělokoré, lesníci mechanicky nebo chemicky znehodnocují potenciální vánoční stromek - buď odstraňují některé z větví, nebo postřikují kmínek či jehlice stromku zapáchajícím repelentem.

Odborně vedené výchovné zásahy v předvánočním období (prořezávky, prostřihávky) nezpůsobují lesnímu porostu žádnou škodu. Stromky by musely být z lesa dříve či později odstraněny z pěstebních důvodů. „V praxi se jedná zejména o stromky získané z již zajištěných lesních porostů starších 7 let, které již nevyžadují ochranu proti škodlivým činitelům (zvěři a buřeni), popř. stromky z přirozeně vzniklých, výškově diferencovaných nárostů. Těžba vánočních stromků při výchově lesa musí být prováděna vždy tak, aby nedošlo k poškození kvality budoucího lesního porostu. Prakticky to znamená nesnížit hustotu pod 70 % (pokud se stromky dotýkají navzájem, jedná se o 100% zakmenění, při kterém lze vyřezat až 30 % stromků rovnoměrně rozmístěných po ploše porostu - nesmí vznikat holé plochy),“ uvádí Ing. Tomáš Dohnanský, odborný poradce v lesnictví a ochraně přírody ze SVOL.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…