Se splácením půjčky má problém téměř pětina Čechů, vloni to byl každý osmý z nás. Slováci se polepšili.

17.09.2014 8:01

Každý šestý Čech (18 %), který si vzal půjčku, má podle statistik společnosti PROFI CREDIT nějaké potíže s jejím splácením. Situace je horší než vloni, kdy o odkad splátek žádalo jen 15 % Čechů. Slováci se polepšili. Potíže se splácením hlásí 16 % z nich, vloni to přitom byla téměř třetina lidí, kteří si půjčili peníze.

Se splácením půjčky má problém téměř pětina Čechů, vloni to byl každý osmý z nás. Slováci se polepšili.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejhůř jsou na tom se splácením úvěru Bulhaři, o odklad splátek žádá více než čtvrtina (26 %) z nich. Nejlepší platební morálku mají naši severní sousedé. Poláci žádají o odložení splátek jen ve 3 % případů. Nejvíc žádostí o odklad splátek eviduje PROFI CREDIT v lednu, letos této možnosti využila téměř třetina (32 %) klientů. „Je to dáno především tím, že lidé propadnou předvánočnímu šílenství. Od října do prosince významně roste počet poskytnutých úvěrů. Lidé neodhadnou své finanční možnosti, nakoupí dárky a v lednu či v únoru zjistí, že Ježíšek byl štědřejší, než být měl. I proto je v tomto období možnost odkladu splátek využívána výrazně častěji,“ říká marketingový ředitel společnosti PROFI CREDIT  Ladislav Pavlík.

Odklad splátek místo exekuce

Nejčastější důvody, kvůli kterým se klienti v Česku dostanou do problémů se splácením, jsou dlouhodobá nemoc, nečekaně vysoké výdaje a ztráta zaměstnání. Na Slovensku je hlavním důvodem problémů se splácením dlouhodobá nemoc (10 %). Podle PROFI CREDITU je ale největší kámen úrazu, že lidé si půjčku neberou jen na věci, které nezbytně potřebují a dobře si nespočítají příjmy a výdaje. „Velmi vážné je, že o odklad splátek žádá desetina lidí už po třech měsících splácení, a to z důvodu napjatého rodinného rozpočtu,“ varuje Ladislav Pavlík, na druhou stranu ale dodává: „Růst počtu žádostí o odklad splátek je dán také tím, že lidé reagují na naši kampaň a informují včas své úvěrové poradce, svou finanční situaci se snaží řešit a nečekají, až bude pozdě a skončí v exekuci.“, PROFI CREDIT apeluje na své klienty, aby se chovali zodpovědně. Pokud mají problémy se splácením, rozhodně je nevyřeší tím, že přestanou platit a budou čekat, až je problém „doběhne“. Důležité je, okamžitě kontaktovali úvěrového poradce. Ten jim rád vyjde vstříc, například tím, že jim rozloží splátkový kalendář.  V žádném přídě není dobré řešit problémy se splácením dalším úvěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…