Senát: Skupina senátorů podala Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona o urychlení výstavby

22.10.2018 15:34

Skupina 18 senátorů Parlamentu ČR podala Ústavnímu soudu návrh na zrušení části ustanovení zákona č. 416/2009 o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, ve znění pozdějších předpisů, v platném znění včetně přílohy.

Senát: Skupina senátorů podala Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona o urychlení výstavby
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Napadená ustanovení jsou součástí poslanecké novely č. 169/2018 Sb., která nabyla účinnosti 31. 8. 2018 Důvod protiústavnosti spatřují senátoři v jejich rozporu s čl. 11, 12, 26 a 36 Listiny základních práv a svobod a dále v porušení principů právní jistoty, legitimního očekávání a zákazu retroaktivity.

Napadená právní úprava postrádá rys obecnosti a vyprazdňuje tak povahu zákona jako normativního právního aktu. Zakládá nerovnost, kdy pro stavby vyjmenované v příloze jsou vyloučeny a modifikovány některé běžné procesní postupy řízení. Vlastnické právo dotčených subjektů tak nabude jiné ochrany, než právo subjektů stavbami nedotčených. Výběr staveb v příloze však byl proveden bez stanovení jakýchkoliv objektivních kritérií. Vůči dotčeným osobám se tak stává nepředvídatelným. V průběhu projednávání novely byly avizovány její následné aktualizace rozšiřováním seznamu staveb přílohy. Chybějící obecnost a kritéria výběru staveb vytváří prostor pro politický klientelismus.

Nové znění rozfázovalo proces vyvlastnění na dřívější samostatné vyvlastnění a pozdější, ovšem časově nepředvídatelné poskytnutí náhrady. Tzv. „mezirozhodnutí“ určuje novela ve správním řízení nereformovatelné a konečné. Ke zvážení je otázka naplnění předpokladu Listiny základních práv a svobod, tj. kumulativního splnění obou podmínek, tedy vyvlastnění na základě zákona a za náhradu. Vůči reálným situacím, které mohou v procesu rozfázování řízení nastat, stejně jako ve vztahu k některým souvisejícím předpisům, je úprava nejednoznačná a nedomyšlená.

Napadené platné neomezené právo vstupu a průzkumů na všech nemovitostech nečinní rozdílu mezi pozemky a jejich součástmi. Je tak možné, aby byla měření a průzkumné práce prováděny de facto na všech nemovitostech, i veřejně nepřístupných, např. prostorách pro podnikání, oplocených pozemcích nebo v soukromých staveních. Novela přitom zcela postrádá stanovení podmínek pro ochranu vlastníka proti zneužití práva vstupu nebo jeho nadužívání. Není reflektováno, že vlastníci a nájemci nemovitostí jsou nezřídka odlišné subjekty, zákonné termíny a postupy nedávají ani prostor, aby se o vstupu a provádění prací předem dozvěděli.

Senátoři, předkladatelé návrhu Ústavnímu soudu, považují za žádoucí a plně podporují zrychlení a zefektivněním procesu povolování staveb. Cílem předloženého návrhu je posouzení možných rozporů některých ustanovení poslanecké novely s ústavními principy. Pochybnosti byly vznášeny již při jejím projednávání.

Předložení návrhu by mělo také vést k posílení zájmu dotčených resortů na předložení již řadu let slibovaného vládního návrhu zákona o liniových stavbách. Zejména v otázkách citlivého zásahu vyvlastňování je více než žádoucí jeho projednání v řádném legislativním procesu. Příprava návrhu a plná moc k zastupování před Ústavním soudem byla skupinou senátorů svěřena a udělena panu Stanislavu Balíkovi, advokátovi Společné advokátní kanceláře – Balík Krtková Šatánková Kojan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…