Senát uvidí výstavu o historii hornictví a současnosti Karvinska

20.09.2021 12:08 | Tisková zpráva

Vernisáž výstavy Hornictví na Karvinsku proběhne v budově Senátu ve středu 22. září v 16 hodin. Autoři expozice chtějí návštěvníkům parlamentu zajímavou formou ukázat vývoj černouhelného sektoru v karvinském revíru i současnou tvář regionu.

Senát uvidí výstavu o historii hornictví a současnosti Karvinska
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

„Přestože se mluví o konci uhlí maximálně do roku 2038, jsme přesvědčen, že tomu tak nemusí být. Vývoj minimálně v Evropě, a mluvím o rostoucích cenách a stále chybějících náhradních zdrojích za fosilní paliva, ukazuje, že ještě budeme rádi, že budeme moci černé uhlí u nás těžit,“ uvedl senátor za obvod Karviná Ondřej Feber, který nad akci převzal záštitu. Autory výstavy jsou Ing. Stanislav Kuba, Ing. Boleslav Kowalczyk a Ing. Jiří Brzóska.

Výstava ve Valdštejnském paláci ukazuje nejen prvopočátky těžby na Karvinsku, rozvoj dobývání v 60. letech minulého století, jsou zde panely věnované největším důlním tragédiím, zvykům udržovaným po generace v hornickém stavu, devastacím a rekultivacím území v obcích dotčených těžbou a odlišnostem regionu. „Chceme prezentovat nejen hornický ráz Karvinska, ale i zajímavá místa a turistické atrakce. Historické, ale i nové, jako je darkovské moře, oblíbené rekreační místo na rekultivovaném území,“ říká karvinský senátor Ondřej Feber.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…