Senátor Valenta: Další rána pro OSA a spol. Ústavní soud se zastal živnostníků

31.05.2019 14:35

Kolektivní správci autorských práv, jako je např. OSA nebo INTEGRAM, dostali další ránu. Jejich vymahačské praktiky tentokrát alespoň přibrzdil Ústavní soud, který jasně konstatoval, že pouhá přítomnost televize nebo rádia v hospodě, kadeřnictví, obchůdku nebo jiné podnikatelské provozovně nemůže automaticky zakládat právo těchto organizací vybírat autorské poplatky. OSA, INTEGRAM a další musí nejdříve prokázat, že skutečně dochází k zásahu do autorských práv.

Senátor Valenta: Další rána pro OSA a spol. Ústavní soud se zastal živnostníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

„Nález Ústavního soudu je skvělou zprávou pro všechny živnostníky, kteří se nebáli postavit proti vymahačským praktikám OSA a dalších organizací. Navíc potvrzuje směr, kterým jsem se již před delší dobou vydal v souvislosti s mou legislativní inciativou. V jejím rámci se snažím prosadit, aby se autorské poplatky platily pouze tam, kde danému živnostníkovi přináší hospodářský význam. V opačném případě jde podle mého soudu o bezdůvodné obohacování netransparentních organizací, které pod pláštěm zastupování umělců vytvářejí výnosný byznys samy pro sebe,“ uvedl slovácký senátor Ivo Valenta, který se již několikrát pokusil o změnu autorského zákona. Jeho novelu sice začátkem února letošního roku pohřbili poslanci, ale záhy se objevil stejný poslanecký návrh novely zákona, který čeká na projednání v prvním čtení.

„Pokládám za velmi důležité, že Ústavní soud opakovaně konstatoval, že kolektivní správce musí v řízení vždy prokázat, že došlo k porušení autorských práv osob, k jejichž ochraně je zákonem povolán, a také zda puštěná hudba nebo televizní vysílání náleží do kategorie nehmotných předmětů, nad nimiž vykonává příslušná organizace kolektivní správu. Je tak jasné, že důkazní břemeno leží právě na OSA, INTEGRAMu a dalších organizacích. Jsem rád, že se tak alespoň částečně posiluje postavení živnostníků, kteří byli často v roli lovné zvěře, navíc zastrašováni žalobami a vysokými sankcemi,“ dodal senátor Valenta.

Podle jeho slov stojí navíc za povšimnutí, že Ústavní soud ve svém nálezu zpochybnil i to, že by výkon moderátora nebo komentátora sportovního utkání měl být uměleckým výkonem tak, jak jej definuje autorský zákon. „Soud totiž posuzoval konkrétní případ, ve kterém se měl živnostník dopustit porušení zákona tím, že ve své provozovně pouště sportovní utkání. Autorský zákon za umělecký výkon považuje kdeco, ale výkon komentátora sportovního utkání tam vyjmenován není a ani žádná judikatura jej za umělecký výkon neoznačila. Vybírání autorských poplatků za sledování sportovního utkání tak zcela plave na vodě,“ uzavřel senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…