Senátor Valenta: Omezení daňových paušálů vyžene další živnostníky na pracák

21.02.2017 8:51

Na živnostníky míří další zátěž. Ministerstvo financí jim navrhuje snížit limit pro výpočet daně, pokud chtějí k výpočtu použít tzv. paušál.

Senátor Valenta: Omezení daňových paušálů vyžene další živnostníky na pracák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Strop pro výpočet výdajového paušálu má nově klesnout ze dvou milionů na milion korun. Proti tomuto návrhu ostře vystupuje senátor Ivo Valenta, který je spolu s některými kolegy v příštím týdnu připraven na hospodářském výboru podat pozměňovací návrh, který by zachoval současný stav. Podle jeho názoru se totiž jedná pouze o další restrikci pro podnikatele.

Vedle zavedení kontrolního hlášení nebo EET tak stát přichází s další restrikcí na podnikatele. „Navrhovaná změna přinese v praxi celou řadu problémů. Následky mohou být nedozírné, pro řadu podnikatelů bude taková změna "posledním hřebíčkem do rakve" a s podnikáním definitivně skončí. Pokud budou dále využívat živnostenské oprávnění, pak maximálně k přivýdělku,“  říká o záměru ministerstva financí senátor Ivo Valenta

Na podnikatele se totiž v posledních měsících valí jedna byrokratická zátěž a komplikace za druhou. Jde především o EET a kontrolní hlášení. Již dnes kvůli těmto novinkám z dílny současné vlády končí tisíce podnikatelů a to je teprve začátek.

„Zavedení výdajového paušálu před lety přece mělo své opodstatnění. Jeho smyslem bylo ulevit drobným podnikatelům a živnostníkům od zbytečné administrativy a plateb za účetní či daňové poradce, kteří by se jim starali a daňovou optimalizaci. Odpadla jim také povinnost shromažďovat každou účtenku. Proč měníme něco, co funguje? Dnes už přece každý ví, že podobné kroky vedou pouze k tomu, že stát přijde o další skupinu poctivých podnikatelů, kterým se už dnes podnikat jednoduše nevyplatí – pro samé papírování totiž na podnikání ani nemají čas,“ dodává Ivo Valenta.

Výdajové paušály slouží živnostníkům při výpočtu základu daně pro účely podání daňového přiznání. Místo toho, aby podnikatelé dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. Výdajový paušál tady tedy není ani k tomu, aby živnostníkům ušetřil peníze, ale k tomu, aby je osvobodil od přebytečné administrativní zátěže. Právě tzv. „paušalistům“ se však díky návrhu dramaticky zpřísní podmínky.  

Omezení paušálů o polovinu je opravdu radikální, výrazný a především nesmyslný zásah do živnostenského podnikání. Vedení daňové evidence přece nemůže být pro drobného podnikatele atraktivní, pokud je spojeno s personálními i finančními výdaji. Je navíc velmi naivní se domnívat, že takové nařízení usnadní práci úředníkům. Naopak, kontrolovat daňovou evidenci je mnohem pracnější než zkontrolovat u poplatníků spočítaný uplatněný paušál. Tato změna povede spíše k dalšímu navýšení počtu úředníků na finanční správě. Ministerstvo financí by mělo postupovat opačně – místo házení klacků pod nohy by mělo aktivním lidem pomáhat a podporovat je,“ uzavírá senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…