Senátoři k zákonu o kontrolnímu hlášení DPH: Porazíme aroganci Ministerstva financí!

28.08.2017 14:50

Skupina senátorů v čele se senátorem Ivo Valentou před pár dny podala k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části daňového řádu.

Senátoři k zákonu o kontrolnímu hlášení DPH: Porazíme aroganci Ministerstva financí!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Reagovala tak na nečinnost vlády, kdy Ministerstvo financí veřejně deklarovalo, že se nálezem Ústavního soudu, který odmítl zavádění totalitních praktik a současně vytyčil změny, které je nutno udělat, nebude řídit – resp. že požadované změny ve stanoveném termínu realizovat nebude.

„Bylo nám sice známo, že ministerstvo formálně má připraveny legislativní změny a že je předložilo formou pozměňovacích návrhů k jiné novele, která se aktuálně nachází v legislativním procesu, samo ale mediálně avizovalo, že je neuvede v platnost v letošním roce. Zároveň je zjevné, že s blížícím se koncem volebního období Poslanecké sněmovny je stále menší a menší šance, že tato novela a zmíněný pozměňovací návrh budou opravdu schválen. Pokud totiž nedojde na třetí čtení v Poslanecké sněmovně v září, tento návrh spadne pod stůl a další se do konce roku projednat nestihne. Tím by nebyl naplněn požadavek Ústavního soudu, a proto jsme se na něj preventivně obrátili znovu. Je vidět, že to byl dobrý krok. Ministerstvo financí se zaleklo, dalo se do práce a pod tlakem bude snad činit kroky k tomu, aby zákon byl schválen,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

Ledy se hnuly už krátce poté, kdy senátoři na daný problém upozornili příslušné úřady a instituce. Do té doby bylo ministerstvo stále nečinné a schválení příslušné novelizace v Poslanecké sněmovně bylo nejisté. V tuto chvíli je ale již tento tisk zařazen na zářiovou schůzi Poslanecké sněmovny a mohlo by dojít na jeho projednání ve třetím čtení.

„Pokud nyní ministerstvo navzdory svému dřívějšímu prohlášení tvrdí, že vlastně konat chtělo, je to lež a pohádka, které nikdo neuvěří. Jsem přesvědčen, že bez našeho tlaku by tento tisk neměl prioritu. V každém případě, důležitý je výsledek. Pro nás je klíčové, aby byl respektován nález Ústavního soudu, na který jsme se kvůli absurdním pravidlům zákona o kontrolním hlášení DPH obrátili již dříve a dal nám zapravdu,“ doplňuje Valenta.

Senátoři si nyní hodlají ohlídat, zda ministerstvo, které nyní dementuje svá dřívější prohlášení, opravdu dodrží slovo, a změny ve stanovené lhůtě zrealizuje. Je totiž nepřípustné, aby si mohla finanční správa formulářem neomezeně stanovovat požadované údaje ve formulářích a zaváděla tak možnost šmírování všech aktivních a pracovitých lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…